Mainos

Iranin edustaja vakuutti täydellisestä yhteistyöstä IAEA:ssa

Venäjä ilmoitti, ettei se aio tukea Iranin-vastaisia pakotteita, ellei maan todisteta kehittelevän ydinaseita.

Iran on valmis täydelliseen yhteistyöhön Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n kanssa, Iranin edustaja vakuutti uutistoimisto RIA-Novostin mukaan.

Iranin IAEA-edustaja Ali-Agsar Soltanieh sanoi, että maa on valmis vastaamaan kaikkiin kysymyksiin ydinohjelmastaan. Hän puhui turvallisuutta käsittelevässä konferenssissa Moskovassa.

Soltaniehin mukaan ydinenergiaa on tutkittu Iranissa yli 30 vuotta.

- On meidän oikeutemme jatkaa tutkimusta IAEA:n valvonnan alaisena, hän sanoi ja painotti ydinohjelman rauhanomaisuutta.

Venäjä vastustaa edelleen pakotteita

Venäjä ilmoitti, ettei se aio tukea Iranin-vastaisia pakotteita, ellei maan todisteta kehittelevän ydinaseita, uutistoimisto Itar-Tass kertoi. Venäjä voi veto-oikeudellaan estää pakotteet YK:n turvallisuusneuvostossa.

- Kysymys pakotteista ei ole Venäjän asialistalla emmekä keskustele siitä, Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Nikolai Spasski sanoi. - Nyt on tärkeintä odottaa IAEA:n pääjohtajan Mohamed ElBaradein mielipidettä.

Myös ulkoministeriön tiedottaja vakuutti, etteivät pakotteet ole ajankohtaisia.

- Niistä puhutaan vasta, jos saamme konkreettisia todisteita siitä, että Iranin ydinohjelma ei ole kokonaan rauhanomainen.

Suomalaisjohtajan matka peruuntui

IAEA:n varapääjohtaja Olli Heinonen on päättänyt perua suunnitellun matkansa Iraniin, nimetön diplomaattilähde kertoi uutistoimisto AFP:lle. IAEA ei voi vahvistaa eikä kumota tietoja, koska valvontatoimiin liittyvä tieto on luottamuksellista, kerrottiin IAEA:sta STT:lle.

Diplomaattipiireissä päätöksen arvioidaan merkitsevän sitä, ettei Iranin hallitus ole myöntynyt IAEA:n vaatimuksiin.

ElBaradei vieraili Teheranissa viime viikolla. Vierailulla pyrittiin hakemaan ratkaisua ydinkiistaan.

YK:n turvallisuusneuvosto on asettanut huhtikuun 28. päivän määräajaksi, johon mennessä Iranin tulee lopettaa uraanin rikastaminen ja ryhtyä täyteen yhteistyöhön IAEA:n tarkastajien kanssa. Iranin edustajat neuvottelivat tällä viikolla vaatimuksista Wienissä.

Yhdysvallat uskoo, että Iran kehittää ydinasetta. Iranin mukaan kyse on uraanin rikastamisesta ydinvoimaloita varten.

Teheranissa reagoitiin vähättelevästi Yhdysvaltain ulkoministerin Condoleezza Ricen keskiviikkoiseen kommenttiin, että Yhdysvallat voisi iskeä Iranin ydinlaitoksiin itsepuolustuksena.

- Amerikka on vihainen, koska mikään muu maa ei ole sen puolella, Iranin ulkoministeriön edustaja sanoi ISNA-uutistoimiston mukaan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.