Mainos

Iranille moitteita ydinhankkeen lämmittämisestä

Iran on ilmoittanut, että maa jatkaa ydinpolttoaineen valmistukseen liittyvää tutkimusta jo tämän päivän aikana. Päätös on herättänyt laajaa kansainvälistä vastustusta.

EU, Yhdysvallat, Ranska ja Venäjä arvostelevat Iranin päätöstä jatkaa uraanin rikastamiseen tähtäävää työtä. Iran ilmoitti aiemmin tänään murtaneensa ydintutkimuslaitostensa sinetit, jotta se voisi jatkaa ydinpolttoaineen valmistukseen liittyvää tutkimusta Natanzin tutkimuslaitoksessa. Sinetit on asettanut Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA.

Iranin IAEA-edustaja Mohammad Saeedi sanoi tutkimusten alkavan uudelleen vielä päivän mittaan. Hän tähdensi, että laitoksessa ei valmisteta ydinpolttoainetta, vaan tehdään ainoastaan tutkimusta.

Iranin kanssa ydinvoimalan rakentamisessa yhteistyötä tekevä Venäjä liittyi tänään arvostelijoiden joukkoon. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov piti huolestuttavana sitä, että Iran rikkoo EU:n kanssa neuvottelujen ajaksi sovittua taukoa ydintutkimuslaitosten työskentelyssä. Venäjä on esittänyt välitysratkaisuna, että Iranin tarvitsema uraani rikastettaisiin Venäjällä.

Ranskan presidentti Jacques Chirac myönsi, että Iranilla on oikeus rauhanomaiseen ydinenergian hyödyntämiseen, mutta vaati takeita maan ydinohjelman turvallisuudesta. Eritoten Yhdysvallat on epäillyt Iranin kehittelevän ydinasetta atomienergiaohjelman varjolla. Iran on kiistänyt syytökset.

EU:n edustaja arvosteli Irania EU:n kanssa tehdyn sopimuksen rikkomisesta. Niin sanotussa Pariisin-sopimuksessa Iran sitoutui luopumaan ydinhakkeistaan siksi kunnes ydinjupakassa on päästy sopuun.

- Tämä on mitä suurimmassa määrin askel väärään suuntaan, sanoi EU:n ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan tiedottaja.

Iranin kanssa ydinkiistassa neuvotteluja käynyt EU-kolmikko - Britannia, Ranska ja Saksa - kokoontuvat pohtimaan torstaina uusinta käännettä. Britannia varoitti, että Iranin yksipuolinen päätös vaarantaa neuvottelumahdollisuudet.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja