Mainos

Iranilaisparlamentaarikko: Iran ei tue terrorismia

USA tavoittelee Iranin nykyisen islamilaisen tasavallan kumoamista, iranilaisen parlamenttivaltuuskunnan johtaja Elham Amin Zadeh uskoo.

Iran ei tue terrorismia, vaan on itsekin ollut terrorismin uhri, vakuutti Suomessa vierailevan iranilaisen parlamenttivaltuuskunnan johtaja Elham Amin Zadeh tänään. Tohtori Zadeh puhui Ulkopoliittisessa instituutissa Helsingissä maansa suhteista Euroopan unioniin.

Iran on näkynyt viime aikoina lehtien otsikoissa etenkin maan epäillyn ydinaseohjelman takia, ja tiedotusvälineissä on näkynyt tietoja myös siitä, että Iran aseistaisi shiialaisia uskonkumppaneitaan Libanonissa.

Tohtori Zadeh sanoi Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tehneen tarkastuksia Iranissa enemmän kuin missään muussa maassa. Iran vakuuttaa ydinohjelmansa olevan rauhanomainen, vaikka lännessä asiantuntijat arvelevat maan hamuavan ydinaseita tai ainakin kykyä valmistaa niitä.

Kysymykseen Iranin aseavusta Libanonin Hizbollahille tohtori Zadeh toteaa: - Iran on valmis auttamaan kaikkia voimia, jotka haluavat puolustaa maataan.

Zadeh kiiruhti lisäämään avun olevan "moraalista ja hengellistä".

Iranin mahdollinen rooli naapurimaansa Irakin väkivaltaisuuksien hillitsijänä sai tohtori Zadehin huomauttamaan, että Iran oli aikanaan vastustanut Afganistanin Taleban-hallintoa. Tämä asennoituminen ei ollut auttanut Irania amerikkalaisten silmissä, vaan presidentti George W. Bush oli julistanut Iranin kuuluvan "pahan akseliin".

Iranin suhtautuminen Israeliin perustuu tohtori Zadehin mukaan Iranin perustuslakiin. - Perustuslaki kieltää miehittäjävaltioiden tunnustamisen.

Zadeh sanoo juutalaisten olevan miehittäjiä ja siirtolaisia palestiinalaisten mailla.

Myös Yhdysvallat on Zadehin mukaan Irakissa miehittäjä eikä suinkaan vapauttaja. - Kuinka monia sieppauksia ja murhia maassa tehtiin päivittäin Saddamin aikana? Zadeh kysyi.

Vaikka nykyinen ydinkiista saataisiinkin selvitettyä, jatkaisi Yhdysvallat entisellä linjalla Irania kohtaan, Zadeh arveli. Hän sanoi Yhdysvaltojen tavoittelevan Iranin nykyisen islamilaisen tasavallan kumoamista, mikä on vienyt maiden suhteet umpikujaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.