Mainos

Iranilaiset raivostuivat polttoaineen säännöstelystä

Säännöstelyssä voidaan ostaa bensaa sata litraa kuukaudessa autoa kohden. Bensiinin hinta nousi noin neljänneksen. Presidentti perustelee säännöstelyä muun muassa saastumisen hillitsemisellä.

Iranin hallinnon ilmoitus polttoaineen säännöstelyn aloittamisesta johti mellakoihin Teheranissa varhain tänään.

Säännöstelystä raivostuneet väkijoukot sytyttivät tuleen ainakin kaksi teheranilaista bensa-asemaa. Hulinoitsijat huusivat presidentti Mahmud Ahmadinejadin vastaisia iskulauseita ja heittelivät kiviä.

Iranilaisen uutistoimiston mukaan peräti 12 huoltoasemaa olisi poltettu mellakoissa, mutta tietoja ei voitu vahvistaa.

Iran on maailman neljänneksi suurin öljyntuottaja, mutta oman jalostuskapasiteetin vähäisyyden vuoksi maa joutuu tuomaan noin 40 prosenttia käyttämästään bensiinistä.

Ilmoitus säännöstelyn aloittamisesta keskiyöllä aiheutti eilen illalla jättimäisiä jonoja huoltoasemille ja nahistelua jonottavien autokuskien kesken.

Presidentti Ahmadinejad on perustellut säännöstelyä Iranin taloustilanteen parantamisella, mutta myös ruuhkien ja saastumisen hillitsemisellä. Yli 12 miljoonan asukkaan Teheranissa liikenneruuhkat ja niiden aiheuttamat saasteet ovat suuri ongelma.

Uudessa järjestelmässä jokaista autoa kohden voidaan ostaa kuukaudessa sata litraa bensiiniä noin kahdeksan sentin litrahinnalla. Bensiinin hinta nousi uudistuksessa noin neljänneksen.

Protestoijien mielestä uudistus sorsii etenkin pienituloisia, joille auto saattaa olla elintärkeä toimeentulon kannalta.

- Ahmadinejad on niin keskittynyt ydinohjelmaansa, että hän on unohtanut tavallisen kansan tarpeet, eräs teheranilainen autonomistaja sanoi uutistoimisto DPA:lle.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.