Mainos

Iran varoitti turvallisuusneuvostoa

Iranin mukaan YK:n turvallisuusneuvoston mahdollinen tuomitseva päätöslauselma kiihdyttäisi Lähi-idän kriisiä.

Iran on varoittanut YK:n turvallisuusneuvostoa hyväksymästä päätöslauselmaa, joka tuomitsisi maan ydinohjelman. Ulkoministeriön mukaan maa ei tämän jälkeen enää harkitse sille tarjottua kannustinpakettia.

- Jos he hyväksyvät Iranin-vastaisen päätöslauselman, paketti ei ole enää agendalla, sanoi ulkoministeriön edustaja Hamid Reza Asefi. Hän sanoi mahdollisen päätöslauselman vain kiihdyttävän Lähi-idän kriisiä.

Turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat ja Saksa ovat ehdottaneet Iranille kannustinpakettia, jossa sille annettaisiin kansainvälistä apua vastineeksi siitä, että se lopettaa uraanin rikastamisen.

Presidentti Mahmud Ahmadinejad sanoi Israelin hyökkäysten palestiinalaisalueille ja Libanoniin vaikuttaneen Teheranin näkemyksiin ydinkiistan ratkaisuehdotuksesta. Hän vakuutti Iranin yhä tutkivan ehdotusta.

- Hallitus pitää päättäväisesti kiinni Iranin kansakunnan oikeuksista. Tutkimme pakettia, pohdimme etujamme ja oikeuksiamme ja kerromme näkemyksistämme sovittuna ajankohtana, Ahmadinejad sanoi.

Turvallisuusneuvoston oli määrä äänestää jo maanantaina päätöslauselmasta, jossa Irania vaaditaan keskeyttämään rikastamistoimet elokuun loppuun mennessä. Mahdolliset pakotetoimet vaatisivat vielä erillisen päätöksen.

Iran on aiemmin sanonut saattavansa kieltää Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajien pääsyn maan ydinlaitoksiin, jos sen oikeuteen kehittää energiasektoriaan puututaan. Se on myös väläyttänyt mahdollisuutta irtautua ydinsulkusopimuksesta (NTP).

Kiistellyn uraaninrikastuksen epäillään olevan osa Iranin pyrkimystä kehitellä ydinasetta. Iran vakuuttaa tähtäävänsä vain atomisähkön tuotantoon.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.