Mainos

Iran valmis suostumaan YK:n yllätystarkastuksiin

Iranin atomienergiajärjestön varajohtajan mukaan uraanin rikastaminen jatkuu, mutta maa on valmis sallimaan YK:n yllätystarkastukset ydinlaitoksiinsa, jos Iranin ydinohjelman käsittely palautetaan IAEA:lle

Iran sanoi tänään olevansa valmis sallimaan YK:n yllätystarkastukset ydinlaitoksiinsa, jos Iranin ydinohjelman käsittely siirretään takaisin YK:lta Kansainväliselle atomienergiajärjestölle IAEA:lle.

Iranin atomienergiajärjestön varajohtaja Mohammad Saidi sanoi maansa olevan valmis huomioimaan ydinsulkusopimuksen lisäpöytäkirjan, joka sallii ydinlaitosten tarkastukset ilman ennakkovaroituksia.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kehotti puolestaan Irania keskeyttämään uraanin rikastamisen ja tekemään yhteistyötä IAEA:n kanssa. Lavrov keskusteli kiistasta puhelimessa Iranin ulkoministerin Manuchehr Mottakin kanssa.

Saidin mukaan Iran ei kuitenkaan peräänny päätöksestään jatkaa uraanin rikastamista.

- Rikastaminen jatkuu. Mutta olemme valmiit noudattamaan lisäpöytäkirjaa vapaaehtoisena toimena, hän sanoi.

IAEA arvioi eilen julkistamassaan raportissa, että Iran on kansainvälisestä arvostelusta huolimatta kiihdyttänyt uraanin rikastamista. IAEA:n mukaan sen tarkastuksia on myös vaikeutettu.

- Raportti ei ollut kannaltamme täysin tyydyttävä. Meidän mielestämme se olisi voitu tehdä paremminkin, Saidi arvosteli valtion televisiossa.

Myös presidentti Mahmud Ahmadinejad toisti, ettei Iran luovu koskaan ydinohjelmastaan. Hänen mielestään Iranin ei tarvitse neuvotella oikeudestaan rauhanomaiseen ydinenergiaan.

Iran on koko ajan vakuuttanut, ettei sen ydinohjelma ole sotilaallinen. Etenkin Yhdysvallat mutta myös EU ovat epäilleet Irania ydinaseen kehittämisestä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.