Iran uhkaa vetäytyä ydinsulkusopimuksesta

YK:n turvallisuusneuvosto yrittää painostaa Irania erilaisilla pakotteilla, joita tiukennettiin entisestään viime kuussa. USA on ilmoittanut olevansa hyvin huolissaan Iranin suunnitelmista ydinpolttoaineen tuottamiseksi.

Iran on ilmoittanut aloittaneensa ydinpolttoaineen "teollisen tuotannon". Presidentti Mahmud Ahmadinejad huomautti, ettei Iran taivu kansainvälisessä painostuksessa ja luovu ydinohjelmastaan.

- Iranin suuri kansakunta on ollut tieteen pioneeri kuluneet vuosikymmenet. Emme anna joidenkin tyrannisoivien maiden panna kapuloita rattaisiin edistyksen tiellä, hän sanoi kansallisena ydinteknologian päivänä Natanzin ydinlaitoksen lähellä Keski-Iranissa.

Juhlan takia Iranin televisiossa esitettiin dokumentti uraanin rikastamisesta. Ohjelmassa kerrottiin myös Yhdysvaltain ja Ranskan ydinteollisuudesta.

Ydinsulkusopimus jäihin?

Pääneuvottelija Ali Larijani varoitti puolestaan, että Iran voi vetäytyä ydinsulkusopimuksesta.

- Jos Irania painostetaan edelleen rauhanomaisesta ydinohjelmasta, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin noudattaa parlamentin määräystä ja harkita jäsenyyttämme ydinsulkusopimuksessa.

YK:n turvallisuusneuvosto yrittää painostaa Irania erilaisilla pakotteilla, joita tiukennettiin entisestään viime kuussa. Iran on kieltänyt myös Kansainvälistä atomienergiajärjestöä IAEA:ta asentamasta valvontakameroita Natanzin laitokseen.

Iranin viranomaisten mukaan maan ydinlaitoksissa on edetty myös sentrifugien massavalmistukseen. Sentrifugeja tarvitaan uraanin rikastuksessa, jonka lopettamista Yhdysvallat ja EU ovat vaatineet. Ne epäilevät Irania ydinaseen kehittämisestä.

Asiantuntijat ovat arvelleet, että Natanzissa on lähes tuhat sentrifugia. Iranin uskotaan tarvitsevan 3000 sentrifugia ydinpommin rakentamiseen vuodessa.

USA "hyvin huolissaan" Iranista

Yhdysvallat on ilmoittanut olevansa hyvin huolissaan ydinpolttoaineen tuotannosta Iranissa. Presidentti George W. Bushin edustaja sanoi, että Iran ajautuu toimiensa takia entistä enemmän eristykseen.

EU:n komissio patisti puolestaan Irania jälleen yhteistyöhön Kansainvälisen atomienergiajärjestön kanssa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat