Mainos

Iran uhkaa jatkaa uraanin rikastamista YK:sta piittaamatta

Iran vakuuttaa, että sen ohjelma uraanin rikastamiseksi on täysin rauhanomainen eikä tavoitteena ole ydinaseiden valmistaminen.

Iran on torjunut YK:n alaisen Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n vaatimukset jäädyttää kaikki uraanin rikastamiseen liittyvät toimintonsa.

- Iran ei hyväksy mitään vaatimuksia jäädyttää uraanin rikastamistaan. Mikään kansainvälinen elin ei voi pakottaa Irania siihen, sanoi Iranin hallituksen edustaja Hassan Rohani.

Samalla Iran uhkasi keskeyttää YK:n tarkastukset ydinlaitoksissaan, jos IAEA vie asian YK:n turvallisuusneuvoston käsittelyyn.

IAEA:n hallintoneuvosto hyväksyi eilen päätöslauselman, jossa vaadittiin Irania jäädyttämään kaikki uraanin rikastamiseen liittyvät toimintansa. Päätöslauselmassa kehotettiin Irania myös päästämään IAEA:n tarkastajat kaikkiin heidän haluamiinsa paikkoihin ja toimittamaan heille kaikki tarvittavat lisätiedot marraskuun 25. päivään mennessä.

Iran vakuuttaa, että sen ohjelma uraanin rikastamiseksi on täysin rauhanomainen eikä tavoitteena ole ydinaseiden valmistaminen. Yhdysvallat puolestaan syyttää Irania ydinaseiden hamuamisesta.

Matalarikasteista uraania käytetään polttoaineena ydinvoimaloissa, mutta korkearikasteista uraania voidaan käyttää ydinaseiden materiaalina. Kansainvälinen ydinsulkusopimus sallii rikastuksen, mikäli se tapahtuu IAEA:n turvamääräysten rajoissa.

Rohani uhkasi tänään nimenomaisesti, että Iran torjuu ydinsulkusopimuksen lisäpöytäkirjan, mikäli asia viedään YK:n turvallisuusneuvostoon. Lisäpöytäkirja antaa IAEA:n tarkastajille oikeuden tehdä ydinlaitoksiin yllätystarkastuksia ilman ennakkovaroitusta.

Iran allekirjoitti lisäpöytäkirjan viime joulukuussa, mutta maan parlamentti ei ole vielä ratifioinut sitä.

Iran lupasi lokakuussa 2003, että se lopettaa toistaiseksi uraanin rikastuksen. Iran on kuitenkin alun alkaenkin tähdentänyt, että jäädytys oli vapaaehtoinen ja että rikastus voi alkaa uudelleen, jos Iran niin päättää.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.