Iran tuomitsee Israelin euroviisukappaleen

Iranin television mukaan ydinsotaan viittaava kappale loukkaa Irania. Viisujärjestäjät eivät tuomiosta hätkähdä.

Iran tuomitsee Israelin euroviisukappaleen Push the Button. Iranin television mukaan ydinsotaan viittaava kappale on suunnattu presidentti Mahmud Ahmadinejadia vastaan ja näin ollen se loukkaa Irania.

Israelilaisen Teapacks-yhtyeen on määrä esittää kappale Euroviisuissa toukokuussa Helsingissä. Kilpailun järjestävä Euroopan yleisradioliitto EBU ilmoitti eilen hyväksyneensä kappaleen mukaan euroviisuihin.

Push the Button -kappaleessa lauletaan hulluista vallanpitäjistä ja heidän demonisesta vahingoittamishalustaan. Teapacks-yhtye on kiistänyt, että kappale olisi suunnattu erityisesti Irania vastaan. Yhtyeen mukaan hulluja vallanpitäjiä on myös muissa maissa.

Euroviisujen ohjausryhmän suomalainen jäsen Kjell Ekholm ei hätkähdä Iranin ilmoitusta.

-Emme kommentoi enää. Päätös Israelin kappaleen hyväksymisestä on tehty, ja sen mukaan mennään, Ekholm sanoi STT:lle.

Iran seuraa populaarikulttuuria

Israelin euroviisukappale on herättänyt keskustelua, koska sen on arveltu olevan liian poliittinen. Eurovision laulukilpailun sääntöjen mukaan poliittisia kannanottoja ei saa kilpailukappaleissa esittää. Viime vuosina Islanti ja Ukraina ovat joutuneet muuttamaan euroviisukappaleensa tekstiä EBU:n vaatimuksesta.

Iranin presidentin kannanotot ovat herättäneet Israelissa huolta, sillä Ahmadinejad on useaan otteeseen vaatinut Israelin pyyhkimistä pois maailmankartalta. Lisähuolta Israelissa on aiheuttanut Iranin ydinohjelma, jonka tavoitteena on pidetty oman ydinaseen luomista.

Iran on kärkäs kommentoimaan Iranin-vastaisiksi katsomiaan ilmiöitä länsimaisessa populaarikulttuurissa. Aiemmin tällä viikolla Iran tuomitsi amerikkalaisen uutuuselokuvan 300, joka iranilaisten mukaan loukkaa persialaista kulttuuria ja on osa Yhdysvaltain "psykologista sotaa" Irania vastaan.

Elokuva kertoo 300 spartalaissotilaasta, jotka taistelivat persialaisia vastaan Thermopylain taistelussa vuonna 480 ennen ajanlaskun alkua. Iranin mielestä elokuva vääristelee historiaa ja esittää persialaiset epäinhimillisessä valossa.

(MTV3-STT-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat