Mainos

Iran torjuu tiedot uraanin rikastamisesta

Iran on vaatinut Kansainväliseltä atomienergiajärjestöltä IAEA:lta selvitystä tiedoista, joiden mukaan IAEA olisi havainnut Iranissa otetuissa näytteissä merkkejä rikastetusta uraanista. Iranin mukaan tällaiset tiedot ovat hyvin kyseenalaisia.

YK:n alainen IAEA ei ole vahvistanut eikä kiistänyt, että sen tarkastajat olisivat löytäneet iranilaisissa näytteissä merkkejä rikastetusta uraanista. Diplomaattilähteistä tällaisia tietoja on annettu uutistoimisto Reutersille. - Odotamme selitystä asiasta neuvotteluissa IAEA:n kanssa, sanoi Iranin ulkoministeriön tiedottaja Hamid Reza Asefi.

Reutersin mukaan diplomaattilähteistä on kerrottu, että näytteet viittaavat siihen, että Iranissa olisi yritetty valmistaa asekelpoista uraania. Varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole, ja näytteiden pitoisuudet voivat johtua myös niiden saastumisesta, diplomaattilähteet kertoivat.

Uraanin rikastamisella pyritään tekemään siitä sellaista, että sitä voidaan käyttää ydinvoimaloissa polttoaineena - tai ydinaseissa. IAEA on jo aiemmin kehottanut Irania liittymään ydinsulkusopimuksen lisäpöytäkirjaan, mikä mahdollistaisi yllätystarkastukset Iranin kaikissa ydinlaitoksissa.

Nykyisin IAEA voi tehdä tarkastuksia vain Iranin ilmoittamissa laitoksissa. Iran on kieltänyt IAEA:n tarkastajilta pääsyn ainakin Kalaye-yhtiön laitoksiin lähellä Teherania.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.