Mainos

Iran testasi pitkän kantaman ohjusta

Iranin valtiollisen tv-kanavan mukaan Iranissa valmistettu ohjus laukaistiin sukellusveneestä ja se osui kohteeseensa.

Iran laukaisi tänään sotaharjoituksissaan Persianlahdella pitkän kantaman ohjuksen. Iranin television mukaan sukellusveneestä laukaistu ohjus osui maaliinsa. Televisio ilmoitti ohjuksen nimeksi Sagheb, mutta ei kertonut tarkemmin sen kantomatkaa.

Iranilainen amiraali Kouchaki kertoi televisiossa, että ohjus on suunniteltu ja valmistettu Iranissa.

- Se on pitkän kantomatkan ohjus, erittäin nopea ja tuhovoimainen. Se pystyy välttämään tutkahavaintoja, amiraali vakuutti.

Iranin ohjusarsenaalin pääase on Shahab-3-ohjus, jonka kantomatkaksi ilmoitetaan 1300-2000 kilometriä. Tämä kantama riittäisi ohjuksen ampumiseen Israeliin.

Iran järjesti laivastoharjoitukset Persianlahdella myös huhtikuussa. Silloisilla harjoituksilla Iran halusi läntisten sotilasasiantuntijoiden mukaan osoittaa, että se pystyisi keskeyttämään elintärkeät öljykuljetukset Persianlahdella, jos kiistat lännen kanssa kärjistyvät. Iranin laivastoon kuuluu kolme ikääntynyttä venäläistä Kilo-luokan sukellusvenettä. Sagheb taas luokitellaan ilmatorjuntaohjukseksi.

Lännessä on seurattu huolestuneina Iranin ydinohjelmaa ja ohjuskehittelyä. Etenkin Yhdysvallat on syyttänyt Irania ydinaseiden valmistamisesta, mutta samansuuntaisia arvioita ovat esittäneet asiantuntijat muuallakin. Iran vakuuttaa ydinohjelmansa tähtäävän vain energian tuottamiseen.

YK:n turvallisuusneuvosto on vaatinut, että Iran lopettaa viimeistään elokuun lopussa uraanin rikastuksen. YK:n pääsihteerin Kofi Annanin on määrä saapua vierailulle Teheraniin ensi kuun alussa.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.