Mainos

Iran sulki afganistanilaisen sissipäällikön toimistot

Iranin viranomaiset ovat sulkeneet maassa toimivan afganistanilaisen sissipäällikön toimistot.

Iranin uskotaan näin haluavan osoittaa yhteistyöhalua Afganistanin väliaikaista hallintoa ja sitä kautta myös Yhdysvaltoja kohtaan.

Sissipäällikkö Gulbuddin Hekmatyar suhtautuu vihamielisesti amerikkalaisiin ja on vastustanut ankarasti ulkomaisten rauhanturvaajien lähettämistä Afganistaniin. Hekmatyar on Afganistanin entinen pääministeri, mutta hän on johtanut sissitoimintaa Iranista siitä saakka kun Taleban valtasi Kabulin vuonna 1996.

Yhdysvallat on syyttänyt Irania siitä, että se yrittää tahallaan aiheuttaa epävakautta Afganistanissa tukemalla Hamid Karzain johtamaa väliaikaishallintoa vastustavia ryhmiä. Iran on kiistänyt syytteet.

Poliittisten asiantuntijoiden mukaan sissipäällikön toimistojen sulkeminen johtuu ulko- ja turvallisuuspoliittisista syistä. -Iran näyttää maailmalle ja Yhdysvalloille vihreää valoa, joka osoittaa, että Iranin ulkopolitiikka perustuu ystävyydelle ja vuorovaikutukselle, Teheranin yliopiston politiikan tutkija Hossein Zare-Sefat arvioi.

Toisaalta Iranin uskonnollinen johto haluaa ylläpitää Yhdysvaltain vastaista mielialaa. Korkein hengellinen johtaja ajatollah Ali Khamenei kehotti kansalaisia osallistumaan sankoin joukoin huomenna islamilaisen vallankumouksen vuosipäivänä järjestettävään mielenosoitukseen ja osoittamaan myöntymättömyyttä Yhdysvaltojen suhteen.

Afganistan varoitti puuttumasta asioihin

Myös Afganistanin nykyjohto on syyttänyt Hekmatyaria ja muita sissiryhmittymiä siitä, että ne yrittävät käynnistää uuden sisällissodan ja syöstä väliaikaisen hallituksen vallasta.

Vaikutusvaltainen Kandaharin maakunnan kuvernööri Gul Agha varoitti viikonvaihteessa Irania sekaantumista Afganistanin sisäisiin asioihin. Aghan mukaan Iran on toimittanut aseita sekä rahaa heimoryhmille ja aluejohtajille Afganistanin länsiosassa. -Meillä on tarpeeksi todisteita Iranin sekaantumisesta Heratissa ja muissa maakunnissa, Agha sanoo.

Agha kertoi viestittäneensä Iranin lähettiläälle Kabulissa, että kaiken avun Afganistanille pitäisi kulkea maan väliaikaisen keskushallinnon kautta.

Naapurimaiden välien kiristymisestä huolimatta Iranin uutistoimisto Irna kertoi tänään, että Afganistanin väliaikainen pääministeri Hamid Karzai vierailee lähiaikoina Teheranissa. Uutistoimiston mukaan "Afganistan ei ole unohtanut, sitä että Iran on antanut suojan miljoonille pakolaisille ja auttanut sodan runteleman maan jälleenrakennuksessa".

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.