Mainos

Iran saattaa taipua ydinkiistassa

Alustava sopimus uraanin rikastamisesta saattaa ratkaista kiistan Iranin ydinohjelmasta. Iran ei kuitenkaan ole vielä luvannut luopua uraanin rikastamisesta.

Iran ja Venäjä kertovat päässeensä alustavaan sopimukseen Iranin tarvitseman uraanin rikastamisesta Venäjällä. Iran ei kuitenkaan suoraan luvannut lopettaa uraanin rikastamista omissa laitoksissaan.

Venäjä on tarjoutunut tuottamaan rikastettua uraania polttoaineeksi Iranin ydinvoimaloille. Länsimaat eivät halua Iranin rikastavan uraania omissa laitoksissaan, koska maan epäillään rakentavan energiaohjelman varjolla ydinaseita.

Jos Venäjä ei onnistu taivuttelemaan Irania luopumaan uraanin rikastamisesta, edessä on lähes varmasti kiistan päätyminen YK:n turvallisuusneuvoston käsittelyyn.

Molempien maiden edustajat vakuuttivat, että "periaatteellinen" sopu löytyi iranilaisessa Bushehrin kaupungissa käydyissä neuvotteluissa. Iranin pääneuvottelija Gholamreza Aghazadeh sanoo uskovansa, että lähipäivinä päästään sopuun, joka tyydyttää Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n hallintoneuvostoa. IAEA voi viikon päästä viedä kiistan turvallisuusneuvoston käsittelyyn.

- Iran ja Venäjä pitävät sopimuspakettia hyvänä mahdollisuutena sopia kiista, ja molemmat osapuolet ovat siitä periaatteessa samaa mieltä, Aghazadeh kertoo.

Venäjän atomienergiaviraston Rosatomin johtaja Sergei Kirijenko on Aghazadehia varovaisempi puheissaan. Hän korostaa, että kaikkia osapuolia tyydyttävään sopimukseen pääseminen vaatii vielä paljon työtä.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan venäläisdelegaation nimettömänä esiintynyt jäsen korosti tänään, että yhteishankkeeseen lähdetään vain, jos Iran lopettaa uraanin rikastamisen. Tämä lienee myös ainoa ratkaisu, jonka IAEA hyväksyisi.

Iranin epäillään kuitenkin yrittävän vielä esittää Venäjälle sopimusta, joka mahdollistaisi uraanin rikastamisen jatkumisen myösIranissa.

Neuvotteluiden on määrä jatkua lähipäivinä Moskovassa. IAEA:n hallintoneuvosto kokoontuu päättämään ratkaisustaan 6. maaliskuuta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.