Mainos

Iran peruu sanojaan uraanin rikastamisesta

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on moittinut Irania ankarasti siitä, ettei maa ole paljastanut ydinaseohjelmansa kaikkia yksityiskohtia.

Iranin ydinohjelman johtaja Hassan Rohani on ilmoittanut, ettei Iran aiokaan jatkaa uraanin rikastamista, kertoo maan virallinen uutistoimisto Irna. Aiemmin tänään päivällä Rohani kertoi, että Iran harkitsee lähipäivien aikana, aloittaako maa uraanin rikastamisen uudelleen liki vuoden tauon jälkeen.

- Me emme tällä hetkellä halua jatkaa rikastamista, eikä jatkosta ole päätetty. Harkitsemme kuitenkin uudestaan, lopetammeko muita toimia.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA antoi eilen päätöslauselman, jossa se moittii ankarasti Irania siitä, ettei se ole paljastanut kaikkia yksityiskohtia ydinohjelmastaan ja että sen yhteistyöhalussa on muutenkin toivomisen varaa.

Rikastettua uraania voidaan käyttää ydinaseiden valmistuksessa, ja rikastamisen lopettaminen on ollut IAEA:n tärkein vaatimus Iranille. Yhdysvallat on syyttänyt Irania ydinaseen havittelusta. Rikastamisen jatkaminen olisi voinut kiristää tulehtunutta tilannetta entisestään.

Rohani sanoo myös, että Iran aikoo jatkaa yhteistyötä IAEA:n kanssa, eikä Iranilla ole salaisia rikastamislaitoksia. Iran teki viime lokakuussa Teheranissa Britannian, Saksan ja Ranskan kanssa sopimuksen, jossa se lupasi keskeyttää uraanin rikastamisen toistaiseksi. Rohanin mielestä tämä niin kutsuttu EU:n trio ei kuitenkaan ole osoittanut haluavansa noudattaa sopimusta, ja siksi hän ilmoitti, ettei Irankaan ole sidottu siihen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.