Mainos

Iran patistaa Venäjää vauhdittamaan ydinvoimalan rakentamista

YK:n pääsihteeri Kofi Annan vetoaa Yhdysvaltoihin, jotta se kävisi suoria neuvotteluja Iranin kanssa maan ydinohjelmasta.

Iran on kehottanut Venäjää vauhdittamaan Bushehrin ydinvoimalan rakennustöitä maan eteläosassa. Iranin atomienergiajärjestön varajohtaja Mohammad Saeedi sanoo Iranin esittäneen Venäjälle useita toivomuksia kiistellyn voimalan valmistumisesta pikaisesti.

-Keskusteluissa venäläisten kanssa totesimme, että koska 92 prosenttia Bushehrin laitoksesta on valmiina, he voivat kiirehtiä laitteiston rakentamista. He voivat myös työskennellä kolmessa vuorossa, jotta laitos saadaan nopeasti valmiiksi, Saeedi sanoi.

Venäläiset saivat hänen mukaansa moitteita myös siitä, etteivät he ole toimittaneet Bushehrin reaktorille lupaamaansa polttoainetta.

Venäjä on aiemmin luvannut toimittaa ydinvoimalalle sen tarvitseman polttoaineen alkuvuodesta. Iran on puolestaan sopinut lähettävänsä käytetyn polttoaineen takaisin Venäjälle.

Suorat neuvottelut

YK:n pääsihteeri Kofi Annan vetoaa Yhdysvaltoihin, jotta se kävisi suoria neuvotteluja Iranin kanssa maan ydinohjelmasta. Annanin mukaan Iran ei käy todellisia neuvotteluja, jos Yhdysvallat ei ole niissä mukana.

Annan sanoi Wienissä pidetyn EU:n ja Latinalaisen Amerikan huippukokouksen yhteydessä, ettei Iran paljasta kaikkia korttejaan niin kauan kun heillä on se käsitys, että kaikki neuvoteltavat kysymykset on tarkistettava ensin amerikkalaisilta.

Yhdysvallat ei kuitenkaan halua suoria neuvotteluita Iranin kanssa. Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja vahvisti maan kannan eilen.

-Iranilla on tällä hetkellä ongelmia koko muun maailman kanssa eikä pelkästään Yhdysvaltain kanssa, sanoi Sean McCormack ministeriöstä.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.