Mainos

Iran niskuroi edelleen ydinkiistassa

Irania vastaan saatetaan määrätä uusia pakotteita. Maan atomienergiajärjestön varajohtajan mukaan Iran ei voi suostua IAEA:n vaatimuksiin.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ilmoitti tänään odotetusti, ettei Iran ole lopettanut uraanin rikastamista YK:n turvallisuusneuvoston asettamaan määräaikaan mennessä. Irania uhkaavat tämän vuoksi uudet pakotteet.

Iranin mukaan maa ei voinut hyväksyä turvallisuusneuvoston vaatimusta, koska se on vastoin kansainvälisiä sopimuksia.

IAEA:n raportin mukaan Iran on jo asentanut Natazin rikastuslaitokseen kaksi 164 sentrifugin verkostoa uraanin rikastamista varten ja kaksi muuta verkostoa on lähes valmiina odottamassa asennusta. Lisäksi laitokseen on johdettu heksafluoridikaasua, jota tarvitaan uraanin rikastamisessa.

IAEA:n mukaan Nataziin on tarkoitus asentaa yhteensä 3000 sentrifugia, jotka otetaan käyttöön vaiheittain toukokuuhun mennessä. Iran on raportin mukaan suostunut atomienergiajärjestön ehdottamaan väliaikaiseen laitoksen valvontaan, mutta ei laitoksen kaukovalvontaan. Tämä rikkoo IAEA:n turvamääräyksiä ydinenergian rauhanomaisesta käytöstä.

Iranin atomienergiajärjestön varajohtajan Muhammad Saeedin mukaan Iranin oli mahdotonta suostua IAEA:n vaatimuksiin.

- Mitä tulee raportissa mainittuun pidättymiseen uraanin rikastamisesta, Iran ei voinut hyväksyä sitä, koska tällaisella vaatimuksella ei ole laillista perustaa ja se on vastoin kansainvälisiä sopimuksia.

Itse raporttia Saeedi piti "faktoiltaan oikeana ja laillisena".

- Tämä raportti osoittaa, että paras tapa ratkaista tämä kansainvälinen kysymys on palata neuvottelupöytään ja saada aikaan laajapohjainen sopimus.

Blair uskoo diplomatiaan

Yhdysvallat ilmoitti heti raportin julkaisemisen jälkeen, että se aikoo keskustella muiden turvallisuusneuvoston jäsenmaiden kanssa siitä, mihin toimiin on ryhdyttävä. Ranska puolestaan sanoi, että se haluaa turvallisuusneuvoston hyväksyvän yksimielisesti uuden päätöslauselman.

Britannian pääministerin Tony Blair vakuutti jo aiemmin päivällä, ettei kukaan kuitenkaan ole suunnittelemassa hyökkäystä Iraniin.

- Ei ole tietääkseni olemassa minkäänlaisia suunnitelmia hyökätä Iraniin, ja (kiistaan) yritetään saada aikaan diplomaattista ja poliittista ratkaisua hyvästä syystä, koska se on ainoa ratkaisu, jota kukaan voi pitää mahdollisena ja järkevänä, Blair sanoi BBC:n haastattelussa.

Samalla hän kiisti, että Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin hallitus olisi rohkaisemassa Israelia iskemään Irania vastaan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.