Iran lupaa ottaa naisia hallitukseen

Iranin uudelleen valittu presidentti Mahmud Ahmadinejad sanoo nimittävänsä ainakin kaksi naisministeriä uuteen hallitukseensa. Hallituksessa ei ole ollut yhtään naista islamilaisen tasavallan 30-vuotisen historian aikana.

Presidentti Mahmud Ahmadinejad sanoi tänään tv-haastattelussa nimittävänsä naispoliitikot ainakin sosiaali- ja terveysministereiksi. Hallituksen kokoonpanon hyväksyy parlamentti.

- Hallitukseen tulee jonkin verran lisää nuoria ihmisiä ja myös naisia, presidentti sanoi ja lisäsi, että hän esittelee uudet ministerinsä 290-jäseniselle parlamentille keskiviikkona.

Hän sanoi nostavansa Marzieh Vahid Dastjerdin terveysministeriksi ja Fatemeh Ajorloun sosiaaliministeriksi.

"Uusi aikakausi on koittanut"

- Presidentinvaalien myötä olemme siirtyneet uuteen aikakauteen. Tilanne on muuttunut täysin ja hallitukseen tulee suuria muutoksia, presidentti sanoi.

Vahid Dastjerdi on akateemikko ja kansanedustaja. Ajorloun nimitys saattaa saada ristiriitaisen vastaanoton, sillä hänen kerrotaan avustaneen Ahmadinejadin tukijaa, joka on syyttänyt korkeita uskonnollisia johtajia - muun muassa entistä presidenttiä Akbar Hashemi Rafsanjania - lahjusten ottamisesta.

Ahmadinejadia arvosteltiin tämän ensimmäisenä virkakautena ministerien erottamisesta heppoisin perustein, samalla kun kokemattomat ministerit saivat pitää salkkunsa.

Parlamentin jäsenet ovat varoittaneet presidenttiä jo ennalta, että ministeriksi nimitettävien on oltava kokeneita poliitikkoja. Muussa tapauksessa parlamentin hyväksyntä saattaa jäädä saamatta.

Iranin viestimet ennakoivat viikonvaihteessa, että myös maan ulkoministeri saattaa vaihtua. Puolivirallinen Mehr-uutistoimisto kertoi, että Iranin pääneuvottelija ydinkiistassa, Saeed Jalili, nousisi ulkoministeriksi nykyisen Manoucher Mottakin tilalle.

Iranin historian ainoa naisministeri Farrokhroo Parsa toimi shaahin vallan aikana. Vuosina 1968 - 1977 opetusministerinä ollut Parsa pidätettiin islamilaisen vallankumouksen aikana 1979 ja tuomittiin kuolemaan korruptiosta. Hänet teloitettiin 1980.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat