Mainos

Iran luovutti IAEA:lle ydinohjelmaansa koskevia tietoja

Iran on luovuttanut Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajille tietoja laitteista ja niiden osista, joita se on tuonut maahan ydinohjelmaansa varten, kertoo korkea-arvoinen iranilainen diplomaatti maanantaina.

-

Kyseessä on yksi IAEA:n Iranille esittämistä päävaatimuksista. -Olemme jo antaneet listan tärkeistä osista, joita olemme ostaneet välittäjien kautta, ja olemme viimeistelemässä tätä listaa, kertoo Iranin IAEA-edustaja Ali Akbar Salehi uutistoimisto AFP:lle. Salehi korostaa kuitenkin, että koska ostoissa käytettiin välittäjiä, osien alkuperä ei välttämättä ole Iranin tiedossa.

IAEA on pyytänyt Iranilta yksityiskohtaista listaa ydinohjelmaan ja etenkin uraanin rikastamiseen liittyvistä välineistä. Rikastettua uraania voidaan käyttää polttoaineena ydinreaktoreissa, mutta toisaalta korkeasti rikastettuna myös materiaalina ydinaseisiin. Iranin mukaan maan ydinohjelma on tarkoitettu puhtaasti rauhanomaisiin tarkoituksiin.

IAEA:n tarkastajat ovat aiemmilla vierailuillaan löytäneet Iranista jälkiä korkeasti rikastetusta uraanista. Iranin mukaan löydökset ovat peräisin maahan tuoduista välineistä ja osista, eivätkä ne ole merkki siitä, että Iran olisi salassa kehittelemässä ydinasetta. IAEA antoi syyskuussa Iranille lokakuun loppuun asti aikaa todistaa, ettei sillä ole salaista ydinaseohjelmaa. Irania on myös vaadittu allekirjoittamaan ydinsulkusopimuksen lisäpöytäkirja, jonka nojalla ydintarkastukset ilman ennakkoilmoitusta ovat mahdollisia.

(MTV3- STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.