Mainos

Iran luopumassa hyökkäyksestään Afganistaniin

Iran näytti tänään luopuvan vaihtoehdosta käyttää asevoimia kiistassaan Afganistanin Taleban-liikkeen kanssa. Maan entinen presidentti Akbar Hashemi Rafsanjani sanoi tänään uutistoimisto Irnan mukaan, että Teheran toimii "maltillisesti" ratkaisuun pääsemiseksi kiistassa.

Talebanin ja Iranin kiista koskee mm. kymmenen Afganistanissa kadonneen iranilaisen diplomaatin kohtaloa. Iran väittää Talebanin ottaneen heidät panttivangeiksi Mazar-i-Sharifin kaupungin valtauksen yhteydessä.

-Hallitus ja kansallinen turvallisuustoimikunta pyrkivät mahdollisimman pian ratkaisemaan ongelman maltillisesti ja harkiten, sanoi Rafsanjani, joka johtaa maan korkeimman johtajan ajatollah Ali Khamenin ylintä neuvonantajaelintä.

Iranin johto on viime aikoina koventanut Talebanin vastaisia puheitaan. Maan vallankumouskaarti piti puolestaan viime viikolla suuret sotaharjoitukset Afganistanin rajan tuntumassa, mikä herätti pelkoja siitä, että Iran valmistelisi hyökkäystä Afganistaniin. Pakistan vaati tänään julkistamassaan lausunnossa Afganistania ja Irania olemaan "äärimmäisen pidättyväisiä" ja pyrkimään jännityksen lieventämiseen rajalla.

Iranin ja Talebanin kiristyneet välit ovat herättäneet myös huolta Iraniin tulleissa afganistanilaisissa pakolaisissa, joita on kaikkiaan 1,4 miljoonaa. Iranin viranomaisten ja tiedotusvälineiden väitteet, että osa pakolaisista toimii Talebanin asiamiehinä, ovat saaneet jotkut pakolaiset huolestumaan siitä, joutuvatko he lähtemään maasta.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.