Mainos

Iran liittymässä ydinsulkusopimukseen

Iran on ilmoittanut luopuvansa suunnitelmistaan rikastaa uraania. Maa on myös ilmoittanut olevansa valmis täyteen avoimuuteen ydinohjelmassaan. Iranin uskotaan taipuvan Kansainvälisen atomienergiajärjestön, IAEA:n, vaatimuksiin.

-

Iran on suostunut allekirjoittamaan ydinsulkusopimuksen lisäpöytäkirjan ja luopumaan suunnitelmistaan rikastaa uraania.

Ranskan ulkoministeri Dominique de Villepin on ilmoittanut, että Iran sallii YK:n ja IAEA:n asetarkastajien vapaan pääsyn maan ydinvoimaloihin. Iran on myös ilmoittanut, että se ryhtyy yhteistyöhön asetarkastajien kanssa ja keskeyttää uraanin rikastamisen.

Iran neuvotteli kiistellystä ydinohjelmastaan Britannian, Ranskan ja Saksan ulkoministerien kanssa Teheranissa. Länsimaat varoittivat etukäteen Irania vakavista ongelmista, ellei sopimusta ydinkriisiin synny neuvotteluissa. Kansainvälinen atomienergiajärjestö on vaatinut Iranilta tämän kuun loppuun mennessä perusteellista selvitystä ydinohjelmasta, koska Yhdysvallat epäilee Iranin kehittelevän salassa ydinasetta.

Iranin ulkoministeri Kamal Kharrazi vakuuttaa, että Iran toteuttaa avoimesti ja rehellisesti ydinohjelmaansa. Ministerin mukaan Irak ei aio tehdä ydinohjelmassaan mitään laitonta.

EU:ta edustaneet ulkoministerit - Jack Straw Britanniasta, Dominique de Villepin Ranskasta ja Saksan Joschka Fischer katsovat, että Iranilla on oikeus jatkaa ydinenergian rauhanomaista hyödyntämistä. Tapaamista pidettiin lähes viimeisenä mahdollisuutena ratkaista Iranin ydinohjelmasta syntynyt kiista.

Iran: Ydinjätteistä pian sopu Venäjän kanssa

Iran pääsee pian sopuun käytetyn ydinpolttoaineen palauttamisesta Venäjälle, kertoi Iranin edustaja IAEA:ssa illalla. Iranin ja IAEA:n kiistassa kysymys käytetystä polttoaineesta on ollut tärkeä, sillä ydinjätteestä voidaan saada plutoniumia, josta taas voi valmistaa ydinaseita.

Iran ja Venäjä ovat neuvotelleet kuukausia siitä, mitä Venäjän avustamana rakennettavan ydinvoimalan jätteille tehdään.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 21.10.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.