Mainos

Iran lähtee mukaan Irak-kokoukseen

Yhdysvaltain hallinto on aiemmin torjunut maan kongressin kehotukset neuvotella Iranin ja Syyrian kanssa.

Irak on vahvistanut, että Yhdysvaltain, Iranin ja Syyrian ulkoministerit osallistuvat Bagdadissa keväällä Irakin tilannetta käsittelevään kokoukseen.

Yhdysvaltain lisäksi kokoukseen saapuvat YK:n turvallisuusneuvoston muiden pysyvien jäsenten edustajat kuten myös Turkin, Jordanian, Saudi-Arabian, Kuwaitin ja Egyptin edustajat.

Irakin pääministerin Nuri al-Malikin mukaan turvallisuutta ja kansallista sovintoa etsivään kokoukseen odotetaan edustajia Islamilaisten maiden järjestöstä, Arabiliitosta ja EU:sta. Kokousta suunnitellaan maaliskuulle.

Valkoinen talo ilmoitti eilisiltana, että sen korkeat virkamiehet neuvottelevat suoraan Iranin ja Syyrian kanssa. Ilmoitus kertoo Yhdysvaltain politiikan muutoksesta, sillä presidentti George W. Bushin hallinto on aiemmin torjunut kongressin kehotukset neuvotella presidentin arkkivihollisinaan pitämien Iranin ja Syyrian kanssa.

Valkoinen talo kiisti tänään arviot siitä, että Yhdysvaltain politiikka Irania ja Syyriaa kohtaan olisi muuttunut. Tiedottaja Tony Snow sanoi, että Yhdysvaltain osallistuminen kokoukseen ei merkitse sitä, että Yhdysvallat pyrkisi kahdenväliseen vuoropuheluun Iranin kanssa tai sen diplomaattiseen tunnustamiseen. Hän tähdensi, että kyseessä on Irakin järjestämä kokous, jossa käsitellään alueen kysymyksiä.

Iran ilmoitti tänään osallistuvansa kokoukseen, jos se on Irakin etujen mukaista.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.