Mainos

Iran kiisti kytköksen 9/11-terrori-iskuihin

Iran kiistää jyrkästi osuutensa vuoden 2001 terrori-iskuihin Yhdysvalloissa. Iranin ex-presidentti syyttää Yhdysvaltoja siitä, ettei se aikanaan kallistanut korvaansa Iranin varotuksille ääriryhmistä.

Iranissa kiistetään kaikki kytkökset vuoden 2001 tuhoisiin terrori-iskuihin Yhdysvalloissa. Iskujen taustoja tutkinut amerikkalaiskomissio on todennut virallisesti julkistetussa raportissaan, että joitakin al-Qaida-ryhmän jäseniä kulki Iranin läpi ennen New Yorkiin ja Washingtoniin kohdistuneita iskuja. Iranin roolista iskujen suunnittelussa ei löytynyt amerikkalaisselvityksessä mitään näyttöä.

- Amerikalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin syyttää muita maita epäonnistumisistaan terrorismin vastaisessa sodassa sekä Afganistanissa ja Irakissa, sanoi Iranin entinen presidentti ja vaikutusvaltainen uskonoppinut Akbar Hashemi Rafsanjani perjantaisaarnassaan Teheranissa.

Hän luonnehti presidentti George W. Bushin hallintoa muita syytteleviksi egoisteiksi, jotka eivät aikanaan kallistaneet korvaansa Iranin varotuksille ääriryhmistä. Hän myönsi, että al-Qaida-terroristit ovat saattaneet livahtaa Iranin läpi matkoillaan, muttei pitänyt sinä minään todisteena Irania vastaan.

-Kuinka monen maan läpi he ovat kulkeneet matkallaan Amerikkaan?

Hän totesi vielä, että Yhdysvallat tuki sittemmin al-Qaidan ja Afganistanin Taleban-hallinnon muodostaneita ääri-islamilaisia tahoja heikentääkseen Iranin islamilaisen tasavallan vaikutusvaltaa. Osama bin Laden kumppaneineen sai 1980-luvulla tukea Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelulta CIA:lta taistelussa Afganistanin neuvostomiehittäjiä vastaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.