Mainos

Iran-kiista viedään YK:n turvallisuusneuvostoon

USA, EU, Venäjä ja Kiina sopivat illalla Iranin ydinohjelman viemisestä YK:n turvallisuusneuvoston. Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n on määrä käsitellä asiaa ylimääräisessä kokouksessaan ylihuomenna.

YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat ovat sopineet Iran-kiistan viemisestä YK:n turvallisuusneuvostoon. Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Kiina ja Venäjä katsovat, että Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tulee jättää erimielisyydet turvallisuusneuvoston ratkaistaviksi.

IAEA päättää ylihuomenna, haetaanko selkkaukseen turvallisuusneuvoston kantaa. Lontoossa syntyneen kompromissin mukaan neuvosto ei voi kuitenkaan ryhtyä toimiin Irania vastaan ennen maaliskuuta. Kokoukseen osallistui viiden pysyväisjäsenen lisäksi Saksa.

Turvallisuusneuvosto haluaa odottaa ennen kaikkea Venäjän vaatimuksesta IAEA:n pääjohtajan Mohamed ElBaradein raporttia, jonka odotetaan valmistuvan parin kuukauden kuluessa.

Etenkin Yhdysvallat mutta myös Britannia, Ranska ja Saksa ovat epäilleet, että Iran pyrkii rakentamaan ydinaseen. Iran kiistää puolestaan jyrkästi rikastavansa uraania muuhun kuin energia- ja tutkimustarkoitukseen.

Kiista kärjistyi entisestään kuun alussa, kun Iran ilmoitti jatkavansa ydinpolttoaineen tutkimusta ja mursi IAEA:n sinetit uraanin rikastuslaitteistosta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

(31.1.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.