Mainos

Iran-kiista turvallisuusneuvoston

Iran ja Venäjä ovat myös tänään jatkaneet kädenvääntöä ydinohjelmakiistasta.

Iranin ydinohjelmasta syntynyt kiista siirtyy YK:n turvallisuusneuvoston kaikkien jäsenten käsittelyyn, koska neuvoston pysyvät jäsenmaat eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen kiistan ratkaisemisesta.

Yhdysvallat, Britannia ja Ranska ovat tänään päättäneet esitellä ajamansa ratkaisuesityksen kaikille turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaalle. Venäjä ja Kiina ovat pysyvistä jäsenmaista vastustaneet esitystä, josta on keskusteltu jo neljästi tiistaihin mennessä. Neuvotteluja on kuitenkin yhä määrä jatkaa huomenna.

Samaan aikaan Iran ja Venäjä ovat jatkaneet kädenvääntöä ydinohjelmakiistasta. Osapuolet keskustelivat asiasta jo eilen ja tapaavat tiettävästi jälleen huomenna ja ylihuomenna.

Neuvotteluissa käsitellään Venäjän suunnitelmaa rikastaa omalla maaperällään uraania Iranille. Asialistalla on myös kiistan vieminen YK:n turvallisuusneuvostoon.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on sanonut olevansa pettynyt Iranin ehtoihin. Lavrov valitti muun muassa siitä, ettei Iran ole ollut tarpeeksi halukas etsimään sopuratkaisua.

Yhdysvallat jatkaa Iranin pakotteita

Yhdysvallat jatkaa Iranin talouspakotteita. Presidentti George W. Bush sanoi kongressille antamassaan ilmoituksessa, että pakotteiden syynä olevaa vuoden 1995 kriisiä ei ole vieläkään ratkaistu.

Yhdysvallat on painostanut YK:n turvallisuusneuvostoa koviin otteisiin Iranin ydinohjelman hillitsemiseksi.

Iranille on esitetty 14 päivän uhkavaatimusta. Sinä aikana Iranin pitäisi lopettaa uraanin rikastaminen voimaloissaan. Varsinkin amerikkalaiset epäilevät voimaloiden olevan todellisuudessa ydinaseen kehittämispaikkoja.

YK:n turvaneuvoston viiden pysyvän jäsenmaan odotettiin lyövän tuon kannan lukkoon maanantaina ja vievän asian koko turvaneuvostoon. Kokouslähteiden mukaan Venäjä ei kuitenkaan halua aikataulua.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.