Mainos

Iran kalistelee Talebaneille

Iran sanoi lauantaina aikovansa järjestää suuret sotaharjoitukset lähellä Afganistanin rajaa lähipäivien aikana. Afganistanin ääri-islamilaista Taleban-liikettä arvostellut Iran lisäsi, ettei sen tarkoituksena kuitenkaan ole hankkiutua kosketuksiin Talebanin kanssa.

Iranin vallankumouskaartin komentajakenraali Yahya Rahim Safavi kertoi tiedotusvälineille, että sotaharjoitukset heijastavat "uutta turvallisuustilannetta" alueella.
-Luonnollisesti, näillä harjoituksilla on yhteys Afganistanin tapahtumiin, mutta emme hyväksy minkäänlaista sotilaallista väliintuloa naapurimaissa, sanoi Safavi.
-Emme tunnusta tätä ryhmää (Talebania) emmekä näe sitä joukkojemme vertaisena, jatkoi Safavi.

Ashoura-3:ksi nimettyyn ilma- ja maasotaharjoitukseen ottaa osaa 70 000 sotilashenkilöä. Harjoituksessa aiotaan testata uutta välineistöä ja koko harjoitus on Safavin mukaan kaikkien aikojen suurin sotilastoimenpide Koillis-Iranissa sitten vuoden 1979 suoritetun islamilaisen vallankumouksen jälkeen.

Iranin hallitus on toistuvasti vaatinut Talebania vapauttamaan Pohjois-Afganistanissa Mazar-i-Sharifin kaupungin valtauksen yhteydessä kadonneet 11 iranilaista diplomaattia, toimittajan sekä 35 kuorma-autoilijaa. Taleban on ilmoittanut kuorma-autoilijoiden olevan liikkeen hallussa, mutta on kiistänyt tietävänsä mitään muiden kadonneiden iranilaisten olinpaikasta.
Viime vuonna Iran järjesti Ashoura-2 harjoitukset Persianlahdella.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.