Mainos

Iran kaappasi brittisotilaita Irakin edustalla

Brittisotilaat olivat juuri tehneet rutiinitarkastuksen autojen salakuljetuksesta epäiltyyn kauppa-alukseen Irakin aluevesillä. Iran väittää brittien tunkeutuneen Iranin aluevesille.

Britannian ulkoministeri Margaret Beckett on tänään vaatinut Irania vapauttamaan heti Persianlahdella vangitut brittisotilaat. Iran puolestaan ilmoitti, että Britannian laivaston sotilaat oli pidätetty heidän tunkeuduttuaan Iranin aluevesille.

Ulkoministeri Beckett vaati Iranilta "täyttä selvitystä". Britannian mukaan brittisotilaat oli pidätetty heidän ollessaan Irakin aluevesillä. Brittisotilaat olivat tehneet ennen pidätystä rutiinitarkastuksen kauppa-alukseen, jota epäiltiin autojen salakuljetuksesta. Iranilaiset alukset piirittivät kaksi brittialusta ja ohjasivat britit Iranin aluevesille.

Britannian puolustusministeriön mukaan on ehdottoman varmaa, että brittialukset olivat tapahtuma-aikaan selvästi Irakin aluevesillä. Britannialla on, toisin kuin liittolaisellaan Yhdysvalloilla, diplomaattisuhteet Iraniin.

Iranin ulkoministeriö on esittänyt vastalauseen Britannian asiainhoitajalle tapahtuman johdosta. - Brittimerimiehet ovat toistuvasti tunkeutuneet laittomasti Iranin aluevesille Arvand Roudissa, sanottiin ulkoministeriön tiedotteessa. - Rajavartijat pidättivät heidät tutkimuksia ja kuulusteluja varten, tiedote kertoi.

Iran käyttää Arvand Roud -nimeä Shatt al-Arabin jokisuistoalueesta, joka sijaitsee Iranin ja Irakin välillä. Iran on juuri aloittanut laivaston sotaharjoitukset rannikollaan.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.