Mainos

Iran jatkaa uhoa

Iran sanoo vastaavansa nopealla ja tuhoisalla tavalla, jos sen ydinlaitoksia vastaan hyökätään. Kansainvälisen atomienergiajärjestön mukaan Iran on aloittanut valmistelut uraanin rikastamiseksi.

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad vakuuttaa, että Iran ei aio taipua kansainväliseen painostukseen ydinohjelmaansa koskevassa kiistassa. Ahmadinejadin mukaan maa ei edes harkitse rauhanomaisen ydinohjelmansa toteutuksesta luopumista.

- Haluan kertoa supervaltoja teeskenteleville valtioille, että Iranin valtio itsenäistyi 27 vuotta sitten ja se tekee päätöksensä itse, Ahmadinejad muistutti.

Iranin puolustusministeri puolestaan vakuutti, että mikäli maan ydinlaitoksia vastaan hyökätään, Iran vastaa nopealla ja tuhoisalla tavalla.

Britannian ulkoministeri Jack Straw sanoi tänään ennen tapaamistaan Iranin ulkoministerin kanssa, että Teheranilla on nyt viimeinen mahdollisuus täyttää ydinohjelmaa koskevat vaatimukset.

- Kerron hänelle, että kansainvälisen yhteisön kanta on nähtävä ennemminkin viimeisenä mahdollisuutena kuin uhkana, Straw sanoi viitaten länsimaiden haluun viedä asia YK:n turvallisuusneuvostoon.

IAEA: Iran valmistelee uraanin rikastamista

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on vahvistanut, että Iran on aloittanut valmistelut uraanin rikastamiseksi. Järjestön mukaan Iran pyrkii lisäksi edelleen estämään maan ydinohjelmaa koskevat tutkimukset.

Järjestö sanoo luottamuksellisessa raportissa IAEA:n johtokunnalle, että Iran ei ole vielä aloittanut varsinaista rikastamista. Sen sijaan se on aloittanut valmistelutyöt Natanzin laitoksessa.

Iran on myös estänyt YK:n tarkastajia tapaamasta tärkeää tiedemiestä eikä se ole antanut IAEA:n kopioida ydinaseiden valmistukseen liittyviä asiakirjoja, raportissa sanotaan.

Iran varoitti eilen, että se aloittaa uudelleen uraanin rikastamisen, jos maan ydinohjelmaa koskeva kiista viedään YK:n turvallisuusneuvostoon. Lisäksi se uhkasi evätä yllätystarkastukset ydinlaitoksiinsa.

Rikastettua uraania voidaan käyttää ydinaseen valmistamiseen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Huomenta Suomen uutiset 01.02.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.