Mainos

Iran ja Venäjä sopimukseen ydinpolttoaineen toimittamisesta

Sopimus mahdollistaa ydinpolttoaineen toimittamisen Venäjältä Etelä-Iranissa sijaitsevaan ydinlaitokseen. Yhdysvaltojen mukaan Iran tähtää ydinaseen kehittämiseen.

Iran ja Venäjä ovat allekirjoittaneet sopimuksen ydinpolttoaineen toimittamisesta Etelä-Iranissa sijaitsevaan ydinlaitokseen. Iran suostui pitkään kestäneiden neuvotteluiden päätteeksi siihen, että kaikki käytetty polttoaine tuodaan takaisin Venäjälle.

Venäjä toivoo, että sopu tyydyttää myös Yhdysvaltoja, joka on syyttänyt Irania ydinaseen kehittämisestä. Amerikkalaisten viranomaisten mukaan Iran olisi saattanut käyttää käytettyä ydinpolttoainetta aseenvalmistukseen. Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on luvannut seurata tarkkaan, mitä ydinpolttoaineella tehdään.

Polttoaine viedään venäläisvoimin rakennettuun Bushehrin ydinlaitokseen. Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan voimalaan on määrä kuljettaa sata tonnia polttoainetta puoli vuotta ennen sen käynnistämistä vuoden 2006 lopussa.

Iranin ja Venäjän sopimus ydinpolttoaineesta syntyi yli kaksi vuotta jatkuneiden neuvottelukierrosten jälkeen. Iranin valtuuskunta korosti, etteivät toistuvat lykkääntymiset johtuneet kansainvälisestä painostuksesta, vaan syyt olivat "teknisiä".

- Käsitykseni on se, että kansainvälisillä tapahtumilla ei ole ollut mitään vaikutusta tähän sopimukseen, vakuutti Iranin ydinenergiajärjestön varajohtaja Mohammad Saeedi maan radiossa.

Vaikka Bushehria pidetään tärkeänä Iranin ydinohjelmalle, länsimaat eivät ole olleet niinkään huolestuneita sen toiminnasta, vaan Iranin aikeista valmistaa itse ydinpolttoainetta. Britannia, Ranska ja Saksa ovat pitkään taivutelleet Irania lopettamaan pysyvästi uraanin rikastamisen.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.