Iran ja Syyria lähentävät suhteitaan

Iran ja Syyria ovat ilmoittaneet ryhtyvänsä kansainväliseen yhteistyöhön. Iranin lisäksi myös Syyria on joutunut Bushin hallinnon silmätikuksi sen jälkeen, kun Libanonin entinen pääministeri kuoli maanantaina autopommi-iskussa.

Jännite Yhdysvaltain, Syyrian ja Iranin välillä kasvaa. Iran ja Syyria ovat sopineet yhteistyöstä kansainvälisen painostuksen lieventämiseksi.

- Iranilla ja Syyrialla on yhteisiä kiinnostuksen aiheita. Emme aio muodostaa omaa rintamaa, vaan autamme toisiamme ja teemme yhteistyötä keskenämme sekä eurooppalaisten ja Lähi-idän maiden kanssa alueemme ongelmien ratkaisemiseksi, ilmoitti Iranin ulkoministeri Kamal Kharrazi.

Valkoinen talo painaa villaisella Syyrian ja Iranin lähentymisen. Mutta esimerkiksi osakemarkkinat Yhdysvalloissa eivät. Ne notkahtivat, kun Iranin tv kertoi vääränä hälytyksenä räjähdyksestä ydinvoimalassa. Myöhemmin israelilaiset lisäsivät vettä myllyyn väittämällä, että Iranilla voi jo puolen vuoden kuluttua olla ydinase.

Yhdysvallat jatkaa edelleen Syyrian kimpussa. Libanonin entinen pääministeri Rafik Hariri kuoli maanantaina autopommi-iskussa, jonka perinpohjaista selvittämistä amerikkalaiset nyt vaativat.

Pitkäaikaisena pääministerinä Hariri vieraili useita kertoja Valkoisessa talossa ja ulkoministeriössä. Hän oli keskeinen henkilö Libanonin jälleenrakennuksessa vuonna 1990 loppuneen sisällissodan jälkeen. Yhdysvaltain-matkoillaan monimiljonääri sijoitteli myös amerikkalaisiin kiinteistöihin: hänen Washingtonin keskustan läheisyydessä omistamansa tontin mahtailevista rakennussuunnitelmista on kiertänyt huhuja jo vuosikausia.

Yhdysvallat ei syytä Syyriaa maanantain välikohtauksesta, joka mitä ilmeisimmin oli terrori-isku. Se tarjosi George W. Bushin hallinnolle kuitenkin sytykettä viime viikkoina alkaneelle diplomaattiselle tykitykselle.

- Emme esitä syytöksiä, haluamme tutkimuksia. YK:n päätöslauselman mukaan Syyria kuitenkin puuttuu Libanonin sisäisiin asioihin, koska maassa on on syyrialaisia joukkoja, joten kun siellä tapahtuu jotain, Syyrian pitää auttaa asian selvittämisessä, vaatii Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice.

Egypti haluaa Syyrian neuvottelupöytään

Takaisin aktiivipolitiikkaan pyrkinyt Hariri kannatti YK:n päätöslauselmaa, joka vaatii Syyriaa vetämään joukkonsa Libanonista. YK:n turvallisuusneuvostossa Yhdysvallat ja Ranska ovat tässä asiassa olleet samassa veneessä.

Yhdysvallat syyttää Syyriaa siitä, että se antaa terroristijärjestöjen toimia alueellaan. Syyria vähintäänkin hyväksyy Hizbollahin, jota Israel syyttää iskuista juutalaiskohteisiin.

Rice yhdisti Syyrian nyt myös Irakissa vastarintaa tekeviin terroristeihin. Asiantuntijat uskovat, että Syyrian avulla Yhdysvallat painostaa samalla Irania. Syyrian vastaisia toimia amerikkalaiset aikovat ainakin toistaiseksi ajaa YK:ssa, mutta esillä on ollut myös Syyrian vastaisia taloudellisia pakotetoimia.

Syyrian asema Lähi-idän uusissa rauhanponnisteluissa on ristiriitainen. Amerikkalaiset ovat tähän asti jättäneet syyrialaiset pääosin sivustakatselijoiksi. Washingtonissa alkuviikosta vieraillut Egyptin ulkoministeri vaati kuitenkin syyrialaisille suurempaa roolia.

- Haluamme Syyrian prosessiin mukaan. Esimerkiksi Hizbollah ei ole palestiinalainen vaan libanonilainen järjestö, johon juuri Syyria voi vaikuttaa, Brookings-instituutissa puhunut ulkoministeri Ahmed Abul-Gheit muistutti.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomen uutiset 17.02.2005)

Lue myös:

    Uusimmat