Mainos

Iran hylkäämässä EU:n tarjouksen ydinvoimakiistassa?

Britannia, Ranska ja Saksa tarjoavat Iranille ilmeisesti taloudellista ja poliittista yhteistyötä vastineeksi ydinohjelman rajaamisesta rauhanomaiseksi. Iranin edustajan mukaan maa ei voi hyväksyä ehdotuksia.

Iran on ilmoittanut harkitsevansa kahden päivän ajan EU:n sille toimittamia ehdotuksia, joiden tavoitteena on ratkaista maan ydinohjelmasta syntynyt kiista.

Alustavat arviot Iranin kannasta eivät kuitenkaan lupailleet liikoja. Iranin neuvotteluvaltuuskunnan jäsen Hossein Mousavian arvioi tuoreeltaan, että Iran hylkää EU:n sille toimittamat ehdotukset. Mousavianin mukaan Iran ei voi hyväksyä ehdotuksia, jotka sisältävät unionin ja Iranin välisten sopimusten "suoria loukkauksia".

- Ne kieltävät Iranin luovuttamattoman oikeuden (rikastaa uraania), Mousavian sanoi uutistoimisto AFP:lle, viitaten Iranin oikeuteen valmistaa ydinpolttoainetta rauhanomaisiin tarkoituksiin.

Mousavian varoitti myös atomienergiajärjestö IAEA:ta viivästyttämästä Isfahanin ydinlaitoksen avaamista.

Euroopan unionia edustava kolmikko luovutti Iranille 30-sivuisen paketin ehdotuksia, joiden tarkoituksena on ratkaista Iranin ydinohjelmasta syntynyt kiista. Britannia, Ranska ja Saksa tarjoavat paketissa Iranille laajaa taloudellista ja poliittista yhteistyötä. Vastineeksi Iranin olisi luovuttava hankkeista, joiden tavoitteeksi lännessä epäillään ydinaseiden valmistamista.

EU-maat vetosivat vielä ehdotusten jättämisen yhteydessä Iraniin, jotta se pidättäytyisi uraanin rikastamisesta. Iran on kuitenkin pysynyt kannassaan, jonka mukaan se jatkaa uraanin muuntamista Isfahanin voimalassa lähipäivinä.

New York Times -lehden mukaan kolmikon paketin keskeinen osa on yhteistyötarjous Iranin siviilialan ydinohjelmien kehittämiseksi.

-Emme ole koskaan sanoneet, ettei Iranilla saisi olla siviiliydinohjelmaa, sanoi lehden haastattelema eurooppalainen viranomainen.

Iranin mukaan EU myös tukisi Irania sen pyrkimyksissä päästä keskeiseksi öljyn ja kaasun kauttakulkumaaksi, mutta EU-lähteet eivät ole vahvistaneet tietoa.

Yhdysvallat tukee ehdotuksia

EU-maat ilmoittivat toivovansa, että paketin ehdotuksista voitaisiin keskustella elokuun 31. päivänä Pariisissa. Niiden mukaan ehdotukset eivät ole välttämättä lopullisia, vaan niihin voidaan tehdä vielä muutoksia. Yhdysvallat on ilmoittanut tukevansa EU-maiden ehdotuksia.

-Uskomme edelleen, että paras tapa ratkaista kiista on EU-maiden diplomaattinen aloite, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja.

Ranskan ulkoministeri Philippe Douste-Blazy kommentoi neuvottelutilannetta toteamalla, että maailmalla on edessään "merkittävä kansainvälinen kriisi", jos Iran ei hyväksy ehdotusta. Douste-Blazy kehotti Irania kuuntelemaan "järjen ääntä". Douste-Blazyn saksalaiskollega Joschka Fischer puolestaan varoitti Irania eristämästä itseään.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kokoontuu ensi tiistaina EU-troikan pyynnöstä keskustelemaan Iranin ydinohjelmasta. Tarkoituksena on painostaa maata luopumaan uraanin rikastamishankkeistaan.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.