Mainos

Iran haluaa vuoropuhelua USAn kanssa

Iranin presidentti Mohammad Khatami sanoi tänään, että hän toivoo voivansa esittää lähiaikoina tervehdyksen amerikkalaisille. Khatami puhui lisäksi "Yhdysvaltojen suuresta kansasta".

Khatami puhui tarkkailijoiden mukaan Yhdysvalloista myönteisempään sävyyn kuin kukaan iranilaisjohtaja sitten vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen.

Khatami sanoi lehdistötilaisuudessa Teheranissa, että hän on pitkään kannattanut jännityksen lieventämistä maailmassa. Khatami väisteli kuitenkin kysymystä virallisen neuvotteluyhteyden avaamisesta Yhdysvaltoihin, vaikka halusikin vuoropuhelua "Amerikan suuren kansan kanssa".

Uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan Khatami aikoo lähettää uudenvuoden tervehdyksen amerikkalaisille.
-Poliittiset ongelmamme Yhdysvaltojen kanssa ovat liian monimutkaisia helposti ratkaistaviksi. Toivon kuitenkin, että kaikki logiikan käytöstä kiinnostuneet poliitikot antavat panoksensa, jotta voisimme kaikki elää rauhassa, Khatami sanoi.

"Suuri Saatana" väistymässä?

Khatami on 55-vuotias muslimipappi, joka voitti yllättäen viime toukokuussa pidetyt presidentinvaalit. Iranin aiemmat presidentit ja maan nykyinen ylin johtaja, ajatolla Ali Khamenei tapaavat ryydittää puheensa rikinkatkuisilla viittauksilla Yhdysvaltoihin, "suureen Saatanaan".

Yhdysvaltojen ja Iranin suhteet ovat olleet kireät sen jälkeen kun islamilainen vallankumous kukisti Yhdysvaltojen tukeman shaahi Reza Pahlavin 1979. Shaahi pakeni Yhdysvaltoihin ja hänen palauttamistaan vaativat opiskelijat miehittivät Yhdysvaltojen suurlähetystön Teheranissa ja ottivat yli 50 amerikkalaisdiplomaattia panttivangeiksi. Amerikkalaisdiplomaatit pääsivät kotimaahansa vasta 444 päivän vankeuden jälkeen tammikuussa 1981.

Yhdysvallat syyttää tavan takaa Irania terrorismin tukemisesta, Lähi-idän rauhankehityksen sabotoinnista ja yrityksestä hankkia ydinaseita.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.