Mainos

"Iran ei peräänny vaatimuksissaan"

Iranilaisvirkailija tyrmää väitteet, joiden mukaan Iran olisi perääntymässä vaatimuksistaan saada jatkaa tutkimustyötä sentrifugien parissa. Sentrifugeja käytetään uraanin rikastamiseen.

Iranin kirje kansainväliselle atomienergiajärjestölle IAEA:lle ei ollut osoitus Iranin perääntymisestä, ilmoittaa iranilaisvirkailija.

Aiemmin länsimainen diplomaatti kertoi, että Iran oli luvannut kirjeessään luopua vaatimuksistaan saada säilyttää 20 sentrifugia tutkimustarkoituksia varten vielä senkin jälkeen, kun maa on lopettanut uraanin rikastamiseen liittyvän toiminnan.

- Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA sai sentrifugeja käsitelleen kirjeen. Se näyttää käsittävän kaikki perusedellytykset ja olevan (EU:n) hyväksyttävissä, järjestöä lähellä oleva länsimainen diplomaattilähde sanoi.

Iranin kansallisen turvallisuusneuvoston jäsenen Ali Aqamohammadin mukaan kirjeessä sanottiin, että kyseisiä sentrifugeja ei ole suljettu, mutta niitä ei käytettäisi ilman IAEA:n suostumusta. Aqamohammadi kuvaili kirjeen sisältöä opiskelijoiden uutistoimistolle ISNA:lle.

IAEA jatkaa Wienissä kokoustaan, jossa sen on määrä todentaa Iranin marraskuun alussa tekemä lupaus, jonka mukaan maa lopettaa uraanin rikastamisen.

Iranin vaatimus 20 sentrifugin säilyttämisestä vaaransi koko EU:n ja Iranin asiasta solmiman sopimuksen. IAEA on pidentänyt alun perin kaksipäiväiseksi tarkoitettua kokoustaan huomiseen saakka.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.