Mainos

Iran ei paljasta ydinohjelmaansa

EU uhkaa Irania talouspakotteilla. Myös kansainvälinen yhteisö on vaatinut Iranilta tarkempia selvityksiä ydinlaitoksistaan ja terrorismin vastaisesta taistelusta.

Iran aikoo päästää Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajat vain tarkkaan rajattuihin kohteisiin myöhemmin tällä viikolla. Ja kovemman linjan iranilaispoliitikkojen mielestä yhteistyö Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n kanssa pitäisi katkaista kokonaan.

IAEA on sanonut puolestaan toivovansa, että torstaina Iraniin saapuva tarkastusryhmä kykenee vahvistamaan Iranin kannan, jonka mukaan maan ydinohjelma on tarkoitettu vain energian tuottamiseen. IAEA on antanut Iranille aikaa lokakuun loppuun saakka todistaa, ettei se kehitä ydinasetta.

IAEA:n päätöksestä ärsyyntyneet iranilaiset ilmoittivat rajoittavansa yhteistyön tarkastajien kanssa aiemmin sovitulle eli ydinsulkusopimuksen (NPT) edellyttämälle tasolle. Hallituksen edustaja on kuitenkin lupaillut, että yhteistyön jatkosta päätetään keskusteluissa IAEA:n kanssa.

Monet maat ovat kehottaneet Irania allekirjoittamaan myös NPT:hen liittyvän lisäpöytäkirjan, joka sallisi perusteellisemmat tarkastukset ilman ennakkovaroitusta.

Iran myöntää, että maan ydinlaitoksista on löydetty jäämiä rikastetusta uraanista. Maan IAEA-lähettiläs on kuitenkin vakuuttanut, että jäämät ovat olleet mukana ulkomailta tuoduissa saastuneissa laitteissa.

EU varoittaa talouspakotteista

EU on varoittanut Irania talouspakotteista, jos Iran ei selvitä kunnolla ydinohjelmaansa. EU:n ulkoministerien mukaan Iranin ja EU:n välinen kauppasopimus saattaa siinä tapauksessa olla vaarassa.

Ministerien mukaan kansainvälinen yhteisö on vaatinut Iranilta tarkempia selvityksiä ydinlaitoksistaan, terrorismin vastaisesta taistelusta, ihmisoikeuksista ja Lähi-idän rauhanhankkeesta.

-Läheisempiin taloussuhteisiin päästään vasta, jos näissä neljässä aihepiirissä tapahtuu kehitystä, ministerit sanoivat kokouksensa päätteeksi julkistetussa lausunnossa.

Ministerit kehottivat Irania myös allekirjoittamaan ydinsulkusopimuksen lisäpöytäkirjan, joka sallisi perusteellisemmat tarkastukset sen ydinlaitoksissa ilman ennakkovaroitusta.

EU toivoo, että Iran allekirjoittaisi ja toteuttaisi lisäpöytäkirjan viivytyksettä. Ministerien lausunnon mukaan se olisi ensi askel kohti kansainvälisen luottamuksen palautumista Iranin ydinohjelman rauhanomaisuuteen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.