Iran aikoo vapauttaa brittisotilaat

Britannia on kiitellyt Iranin ilmoitusta. Myös sotilaiden omaiset ovat ottaneet tiedon riemuiten vastaan.

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad on ilmoittanut maan vapauttavan 15 brittisotilasta. Ahmadinejad kuvailee päätöstä "lahjaksi" Britannialle. Presidentti pahoitteli lisäksi, ettei Britannia ollut tarpeeksi rohkea myöntämään "erehdystään". Hän kertoi kuitenkin Britannian hallituksen vakuuttaneen, ettei tapaus toistu.

Lehdistötilaisuudessa puhuneen Ahmadinejadin mukaan sotilaat on määrä vapauttaa välittömästi. Myöhemmin päivällä Iran ilmoitti, että sotilaat lähtevät Teheranista huomenna.

Iranin televisio on näyttänyt presidentti Ahmadinejadin kättelevän ja juttelevan hyväntuulisesti sotilaiden kanssa.

- Kuinka voit? ... Tulit siis tänne pakolliselle lomalle, Ahmadinejad vitsaili yhdelle sotilaista.

Iranin joukot pidättivät britit puolitoista viikkoa sitten Persianlahdella. Iranin mukaan sotilaat olivat maan aluevesillä, minkä Britannia on kiistänyt.

Omaiset riemuissaan

Britannia on ilmoittanut ottavansa päätöksen ilolla vastaan. Pääministeri Tony Blair kommentoi ratkaisua Iranin kansalle: "Me emme kanna teille kaunaa". Blairin mukaan Britannia on lähestynyt ongelmaa rauhallisesti, ei neuvotellen, mutta ei myöskään vastapuolta uhmaten.

Sotilaiden omaiset ovat niinikään onnellisia päätöksestä.

- Nämä ovat olleet pitkät, pitkät 13 päivää, kommentoi pidätetyn sotilaan veli Nick Summers.

Myös Yhdysvaltain presidentti George Bush on kiitellyt Iranin ilmoitusta.

Ratkaisu tuli maailmalle yllätyksenä. Vielä aamulla Britannian ulkoministeri Margaret Beckett kehotti sotilaiden omaisia varautumaan kiistaan pitkittymiseen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat