Irakissa verinen itsemurhaisku

Turvatoimien tiukentamisesta huolimatta kymmeniä shiiapyhiinvaeltajia sai surmansa pommi-iskussa Irakissa.

Itsemurhapommittaja räjäytti itsensä pyhiinvaeltajajoukossa Iskandariassa Bagdadin eteläpuolella. Väki oli matkalla shiiamuslimien pyhään arbain-juhlaan Kerbalaan.

Poliisin mukaan räjähdyksessä sai surmansa 40 ihmistä ja 60 haavoittui. Uhrien joukossa oli myös lapsia.

Isku ei jäänyt ainoaksi. Etelä-Bagdadissa kolme kuoli ja kymmeniä haavoittui, kun pyhiinvaeltajat joutuivat kranaatti-iskun kohteeksi ja ampujien tähtäimeen.

Shiiojen vuotuinen kokoontuminen Kerbalan uskonnollisiin juhlallisuuksiin on riskialtis, koska moni taittaa ainakin osan matkaa Kerbalaan jalkaisin ja liikkeellä on miljoonia ihmisiä.

Sunnimilitantit ovat aiemminkin iskeneet pyhiinvaeltajien kimppuun, ja myös al-Qaida-verkosto pitää shiioja vääräoppisina. Viime elokuussa Kerbalassa syntyi kaaos verisen pommi-iskun jälkeen, ja satojatuhansia ihmisiä jouduttiin evakuoimaan.

Tänä vuonna Kerbala on yritetty eristää, ja turvajoukkojen vahvistuksena on panssarivaunuja. Edes polkupyörillä ei ole asiaa itse kaupunkiin, koska itsemurhaiskijät ovat aiemmin kätkeneet räjähteitään ajoneuvoihin.

Maanantaina huipentuva arbain-juhla päättää 40 vuorokauden mittaisen jakson, jolloin shiiat muistelevat profeetta Muhammadin tyttärenpojan imaami Husainin kuolemaa Kerbalan taistelussa vuonna 680.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat