Mainos

Irakissa valmistellaan Saddamin oikeudenkäyntiä

Irakissa valmistellaan Saddamin oikeudenkäyntiä, jota varten nimitetään noin 20 tuomarin komitea.

Irakin syrjäytetyn johtajan Saddam Husseinin oikeudenkäyntiä varten nimitetään noin 20 tuomarin komitea, maan väliaikainen hallintoneuvosto ilmoitti sunnuntaina. Tuomareiden alaisuudessa toimivat tutkijat, jotka järjestävät Saddamia koskevaa todistusaineistoa.

-Siihen menee ainakin puoli vuotta, arvioi hallintoneuvoston oikeudellisen komitean puheenjohtaja Dara Nureddin. -Entisen hallinnon toimistoista löydetyt lukemattomat asiakirjat täytyy ensin järjestää ja sitten käydä läpi, hän selitti.

Nureddin kertoi myös, että hallintoneuvosto nimeää yhdessä Irakin korkeimpien oikeudellisten virkamiesten kanssa seuraavien päivien aikana vähintään viisi tuomaria Saddamin oikeudenkäyntiä varten. Diktaattoria vastaan nostetut syytteet aiotaan jakaa kolmeen kokonaisuuteen: ihmisoikeusrikoksiin, sotarikoksiin sekä kansanmurhaan.

Kisa Saddamin päänahasta

Irakin entisellä diktaattorilla riittääkin syyttäjiä. Oikeutta vaativat Saddamin polkemat kansanryhmät kurdeista shiiamuslimeihin ja syytteitä ovat nostaneet myös lähes kaikki rajanaapurit. Iran on lisäksi vaatinut Yhdysvaltoja sekä muita länsimaita tilille tukitoimista Irakille maiden välisessä sodassa 1980-luvulla.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet, että niin irakilaisten kuin ulkomaalaistenkin nostamat syytteet tulisi käsitellä riippumattomassa tuomioistuimessa. Irakin tuomioistuimella on toimivalta tuomita rikoksista ihmisyyttä vastaan, mutta järjestöjen pelkona on, että maan uudet johtajat tekevät oikeudenkäynnistä näytöksen.

(MTV3-STT-AFP-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.