Mainos

Irakissa takana levoton viikonloppu

Erillisissä välikohtauksissa Irakissa on kuollut vuorokauden aikana kymmenkunta amerikkalaissotilasta. Levottomassa Najafin kaupungissa shiiajohtaja Moqtada al-Sadr julisti sen sijaan tulitauon.

Amerikkalaissotilaita Irakissa

Viikonlopun levottomuuksissa Irakissa on kuollut ainakin kymmenen amerikkalaissotilasta, kertovat kansainväliset uutistoimistot.

Yhdysvallat on kertonut viiden Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaan saaneen surmansa kiivaissa taisteluissa Syyrian rajan lähellä Irakissa. Yhdysvaltain 1. merijalkaväkidivisioonan mukaan taistelut alkoivat Qusayban rajakaupungin lähellä eilen aamulla ja jatkuivat 14 tunnin ajan. Yhdysvaltain tiedotteen mukaan amerikkalaisia vastassa oli 120-150 sissiä, joista taisteluissa surmansa sain 25-30 sissiä.

Sen lisäksi amerikkalaistietojen mukaan kuusi Yhdysvaltain sotilasta kuoli muissa välikohtauksissa Irakissa. Heistä kolme sai surmansa saattueen jouduttua väijytykseen eilen illalla Diwaniya kaupungin lähellä Etelä-Irakissa. Diwaniyan kaupungissa ainakin seitsemän irakilaista sai puolestaan surmansa ja kuusi haavoittui amerikkalaisten ja shiiamiliisien välisissä yhteenotoissa.

Kaiken kaikkiaan arviolta viitisensataa amerikkalaissotilasta on saanut surmansa taistelutoimissa Irakin sodan alettua runsas vuosi sitten. Nyt Yhdysvallat pyrkiikin rauhoittamaan Irakin levottomuuksia uusilla komentajanimityksillä. Irakin asevoimien johtoon on nimitetty sunni-kurdi, pääesikunnan päälliköksi sunni-arabi ja varapäälliköksi shiia. Kenraalit edustavat Irakin kolmea suurinta väestönosaa.

Yhdysvaltain mukaan turvallisuusvastuuta pyritään siirtämään yhä enemmän irakilaisille itselleen.

Najafiin tulitauko

Najafin pyhässä kaupungissa etelässä radikaali shiiajohtaja Moqtada al-Sadr julisti tänään kahden päivän tulitauon. Al-Sadrin edustaja Qays al-Khazali ilmoitti toimittajille, että al-Sadrin puolisotilaalliset joukot, eli ns. Mehdin armeija, keskeyttää sotilaalliset toimet Najafissa ja sen ympäristössä maanantaiksi ja tiistaiksi profeetta Muhammedin kuolinpäivän johdosta.

Noin 2500 amerikkalaissotilasta on ollut useita päiviä asemissa Najafin laitamilla aikeenaan surmata tai vangita al-Sadrin. Yhdysvallat syyttää al-Sadria maltillisen shiiauskonoppineen murhasta viime vuonna ja vaatii häntä hajottamaan armeijansa ja antautumaan.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.