Mainos

Irakissa sopu perustuslaista

Irakin väliaikaisessa perustuslaissa uskonto on lainsäädännön lähteenä.

Irakin väliaikainen hallintoneuvosto on päässyt sopuun väliaikaisesta perustuslaista, kertoo neuvoston edustaja Hameed Kefaey. Kefaeyn mukaan
allekirjoitusseremonia pidetään keskiviikkona.

Hallintoneuvoston piti päästä yhteisymmärrykseen perustuslaista jo helmikuun lopulla, mutta uskonnolliset näkemyserot, kurdien vaatimus itsehallinnosta ja naisten edustus hallinnossa viivästyttivät neuvotteluja. Kefaey totesi nyt, että perustuslaissa islamille annetaan virallisen uskonnon asema ja että uskonto on lainsäädännön lähteenä. Irakin shiiaenemmistö oli vaatinut, että uskonnon asema lainsäädännön perustana kirjataan perustuslakiin.

Hallintoneuvosto on myös ottanut huomioon kurdien vaatimuksen autonomiasta.

- Hallintomuodoksi on hyväksytty liittovaltiomalli, Kefaey kuvaa.

Väliaikaisen perustuslain turvin valta Irakissa voidaan siirtää Yhdysvaltain johtamalta miehityshallinnolta irakilaisille kesäkuun lopulla.

"Historiallinen asiakirja"

- Tämä on historiallinen asiakirja, kommentoi Faisal Istrabadi, hallintoneuvoston avustaja ja yksi uuden perustuslain pääarkkitehdeista Washington Post -lehdelle.

- Joka ikinen artikla ja jokainen pykälä sai kaikkien huoneessa olleiden 25 hallintoneuvoston jäsenen yksimielisen hyväksynnän. Demokratian parhaan perinteen mukaisesti teimme kaikki myönnytyksiä.

Istrabadin mukaan ylimenokauden aikana laadittavat lait eivät saa olla ristiriidassa "yleisesti hyväksyttyjen islamin opinkappaleiden kanssa". Toisaalta ne eivät myöskään saa polkea laeissa määriteltyjä kansalaisten perusoikeuksia.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell ja Britannian pääministeri Tony Blair ovat tuoreeltaan kiitelleet perustuslaista tehtyä sopua.

- Tämä on tärkeä saavutus, vain päivää myöhässä, ja pidän sitä hienona asiana, Powell sanoi ja lisäsi uskovansa, että Yhdysvaltain miehityshallinnon johtaja Paul Bremer allekirjoittaa sen.

Myös Blair oli mielissään sovun syntymisestä ja sanoi väliaikaisen perustuslain turvaavan irakilaisten perusoikeudet siksi, kunnes Irakissa järjestetään parlamenttivaalit.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.