Mainos

Irakissa pohditaan turvajärjestelyjä vaalien varalle

Väkivalta Irakissa on jatkunut myös tänään. Samalla maan viranomaiset ovat yrittäneet keksiä uusia keinoja suitsia sitä.

Najafin pyhän kaupungin viranomaiset ilmoittivat tänään, että vaalirauhan turvaamiseksi pääsy kaupunkiin kielletään viiden päivän ajaksi kaikilta muilta paitsi kaupungin asukkailta.

- Yksi turvajärjestelyjemme pääkohdista tulee olemaan se, että kaikkia sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole Najafin asukkaita kehotetaan poistumaan kaupungista vaalien ajaksi. Ne, jotka tästä huolimatta jäävät, tullaan pidättämään ja heitä tullaan kohtelemaan epäiltyinä terroristeina, vakuutti kaupungin poliisipäällikkö Ghaleb al-Jazaeri.

Pelko väkivaltaisuuksista on kasvanut Irakissa päivä päivältä vaalien lähestyessä. Jännitystä lisää se, että shiiamuslimien arvioidaan vahvistavan poliittista asemaansa, kun monet sunnalaiset uhkaavat jättää äänestämättä.

Sunnuntaina järjestettävissä vaaleissa on määrä valita 275-paikkainen väliaikainen parlamentti eli kansalliskokous.

Autopommi räjähti Allawin puoluetoimiston lähellä

Irakin väliaikaishallinto kertoi puolestaan pidättäneensä kaksi kapinallisjohtaja Abu Musab al-Zarqawin alaista. Kaksikko oli hallinnon mukaan juonittelemassa hyökkäyksiä tulevan viikonlopun vaaleihin. He olivat myös mukana vuoden 2003 pommi-iskussa YK:n Bagdadin-päämajaan.

Hallinnon mukaan pidätetyt ovat Sami Mohammad Said al-Jaf, joka tunnetaan paremmin nimellä Abu Omar al-Kurdi, ja Hassan Hamad Abdullah Mohsen al-Duleimi. Al-Kurdin uskotaan olevan vastuussa yli 30 pommi-iskusta. Al-Duleimi puolestaan on hoitanut Zarqawin "propagandatoimintaa". Kaksikko pidätettiin jo vajaat kaksi viikkoa sitten.

Amerikkalaisjoukot ja irakilaissotilaat etsivät kapinallisjohtaja Abu Musab al-Zarqawia Fallujan sunnikaupungista. Etsinnät aloitettiin sen jälkeen, kun joukot olivat saaneet vihjeen Zarqawin saapumisesta kaupunkiin.

Bagdadissa lähellä pääministeri Ijad Allawin puolueen toimistoa räjähti päivällä autopommi. Itsemurhaiskussa haavoittui ainakin kymmenen ihmistä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.