Irakissa odotettua suurempi äänestysprosentti

Irakin vaaleissa äänestettiin odotettua vilkkaammin, ja äänestysprosentti saattaa nousta 60-70:een. Äänestysprosentti saattaa aikaistaa kansainvälisten joukkojen pois vetämistä.

Irakin vaalien lopullinen äänestysprosentti selviää vasta myöhemmin, mutta että se saattaa nousta odotettua paremmaksi eli 60-75 prosenttiin

-Meillä ei ole vielä lopullista lukua, mutta voimme sanoa, että se oli odotettua parempi. -- Maakunnista tulleet tiedot ovat hyviä. Useimmissa maakunnissa enemmistö äänestäjistä tuli (uurnille), keskusvaalilautakunnan varapuheenjohtaja Harith Mohammed Hassansanoi uutistoimisto AFP:lle.

Ääntenlaskun alustava vaihe on saatu maakunnissa valmiiksi jo tänään. Keskusvaalilautakunnan jäsenen Adel Lamin mukaan äänestysmateriaalia oli ryhdytty siirtämään päivän kuluessa kansalliseen vaalikeskukseen Bagdadissa. Pääkaupungissa äänet lasketaan toistamiseen maakunnissa tehdyn alustavan laskennan jälkeen.

-Virallisten tulosten saaminen kestää viikon tai enimmillään kymmenen päivää, Lami arvioi.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n mukaan ulkomailla asuvista vajaasta 300 000:sta rekisteröidystä irakilaisäänestäjästä lähes 94 prosenttia antoi äänensä. Tosin vain noin neljäsosa kaikista ulkomailla asuvista irakilaisista oli rekisteröitynyt äänestäjäksi.

Allawi kehotti irakilaisia yhtenäisyyteen

Irakin väliaikainen pääministeri Ijad Allawi on vedonnut irakilaisten yhtenäisyyden puolesta. Allawi kutsui sunnuntaisia vaaleja tärkeäksi voitoksi terrorismista.

-On tullut aika kaikkien irakilaisten kokoontua yhteen. Kutsun äänestäneitä ja äänestämättä jättäneitä yhdistymään, Allawi sanoi ensimmäisessä televisiopuheessaan Irakin vaalien jälkeen.

-Terroristit kukistettiin eilen. He tietävät, etteivät voi voittaa, Allawi jatkoi. Allawin mukaan hänen väliaikainen hallituksensa jatkaa, kunnes parlamentti valitsee uuden hallituksen. Hän lupasi samalla työskennellä kaikkien yhteiskunnan ryhmien sisällyttämiseksi tulevaan hallitukseen.

EU vaatii sunnimuslimeja mukaan hallintoon

Euroopan unionin puheenjohtajamaan Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn on kehottanut Irakin hallintoa lähestymään maan sunnivähemmistöä. Hän näki sunnien vähäisen osallistumisen sunnuntain vaaleihin "erittäin suurena ongelmana uudelle kansalliskokoukselle".

-Sunnien on osallistuttava keskusteluihin. Teemme EU:ssa kaikkemme, jotta myös heidät saataisiin mukaan maan hallintokoneistoon, kertoi Asselborn.

-Kaikki keskenään kiistelevät osapuolet on saatava osallistumaan perustuslain suunnitteluun, tähdensi EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana.

Myös Norjan ulkoministeri Jan Petersen ilmaisi huolensa päätöksenteon yksipuolistumisesta Irakissa.

-Sunnimuslimit ovat ajautuneet poliittisen areenan ulkopuolelle vaaliboikottinsa seurauksena.

Vallansiirto saattaa vauhdittua

Euroopan komission puheenjohtaja Jose' Manuel Barroso kiitteli irakilaisia erinomaisen esimerkin näyttämisestä levottomuuksien repimälle Persianlahden alueelle.

-Huolimatta erittäin vaikeasta turvallisuustilanteesta voimme sanoa, että äänestyspäivä oli suuri päivä demokratialle ja vapaudelle. Ruotsin ulkoministeri Laila Freivalds ja hänen tanskalainen kollegansa Per Stig Möller totesivat, että irakilaiset lähettivät vaaliuurnilla selkeän viestin terroristeille: väkivallalla uhkaaminen ei tule sanelemaan ehtoja Irakin kehitykselle.

Sotaa vastustaneen Ranskan hallitus kiitteli vaalien korkeaa äänestysprosenttia "hyväksi uutiseksi". Ulkoministeri Michel Barnier kuitenkin lisäsi, että uusia askelia on otettava välittömästi ulkomaalaisten joukkojen poistamiseksi Irakista.

-En aio palata tämän sodan alkamisen syihin. Kaikki tuntevat Ranskan kannan. Emme kadu mitään. Olemme sanoneet, mitä uskomme oikeaksi, ja nyt katsomme eteen päin, Barnier sanoi.

Yli 60:een kivunnut äänestysprosentti saattaa aikaistaa kansainvälisten joukkojen pois vetämistä. Puolan puolustusministeri Jerzy Szmajdzinski ilmoitti, että maan hallitus kokoontuu ensi kuussa keskustelemaan omien sotilaidensa nykyisestä roolista Irakissa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Irakin vaaleja pidetään menestyksenä puutteistaan huolimatta.

(Seitsemän uutiset 31.01.2005)

Lue myös:

    Uusimmat