Irakissa kuollut nyt jo 4000 amerikkalaissotilasta

Irakissa kuolleiden amerikkalaisten sotilaiden määrä on noussut 4000:een, vahvistavat amerikkalaiset viranomaiset.Presidentti George W. Bush on Valkoisen talon mukaan "murheellinen".

- Mutta hän suree yhtä lailla joka ainoaa hengen menetystä alkaen tämän konfliktin ensimmäisestä aina tänään henkensä menettäneisiin, tiedottaja Dana Perino sanoi.

-Ja hän kantaa vastuun päätöksistä, jotka on tehnyt, Perino huomautti.

Yhdysvaltojen varapresidentti Dick Cheney myönsi lausunnossaan, että neljäntuhannen rajan ylityksellä saattaa olla psykologinen vaikutus.

Presidentti Bush ehätti jo toukokuun alussa 2003 julistaa, että "merkittävät taistelutoimet" ovat ohi Irakissa.

Surmansa saaneista amerikkalaissotilaista on kuollut ainakin 97 prosenttia tämän päivämäärän jälkeen. Maailman terveysjärjestö WHO ja Irakin hallitus arvioivat jo alkuvuodesta, että ainakin satatuhatta ja ehkä jopa yli kaksisataatuhatta irakilaista siviiliä on kuollut väkivaltaisuuksissa sen jälkeen kun amerikkalaiset joukot hyökkäsivät Irakiin 2003, viisi vuotta sitten.

Verinen viikonvaihde

Viikonvaihteessa neljä amerikkalaissotilasta sai surmansa tienvarsipommin räjähdyksessä Etelä-Bagdadissa. Bagdadin keskustan tarkoin vartioidulla ns. vihreällä vyöhykkeellä taas kuoli viikonvaihteessa kymmeniä siviilejä raketti- ja kranaatinheitiniskuissa.

Uudet väkivaltaisuudet korostavat Irakin turvallisuustilanteen haurautta. Amerikkalaisten sotilasjohtajien mukaan väkivaltaisuudet ovat vähentyneet 60 prosenttia viime kesäkuusta, mutta näyttää siltä, että niiden määrä on jälleen kasvanut tammikuun jälkeen.

Vaikka amerikkalaiset ovatkin tällä haavaa enemmän huolissaan talousongelmistaan, on Irakin sota edelleenkin merkittävä asia presidentinvaalikampanjassa.

Demokraattien ehdokkaaksi pyrkivät Hillary Clinton ja Barack Obama ovat vaatineet amerikkalaisjoukkojen vetäytymisaikataulun laatimista. Republikaanien ehdokkuuden varmistanut John McCain puolestaan sanoo, että vetäytyminen merkitsisi voiton luovuttamista terroristiverkosto al-Qaidalle.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat