Mainos

Irakissa jonotettiin äänestämään

Tappouhkaukset ja pommi-iskut eivät onnistuneet pelottamaan irakilaisia äänestämästätämänpäiväisissä parlamenttivaaleissa. Äänestysvilkkauden arvioitiin nousevan korkeaksi, ja monin paikoin ihmiset odottivat pitkissä jonoissa pääsyä äänestämään.

Tiukoista turvatoimista huolimatta kranaatti- ja pommi-iskut tappoivat nelisenkymmentä ihmistä pääkaupungissa Bagdadissa ja lähialueilla. Irakin ulkoministeriön mukaan suurin osa hyökkäyksistä oli kuitenkin hajanaisia ja niiden tarkoituksena vaikutti olleen pelotella äänestäjiä, ei aiheuttaa vakavaa tuhoa.

30-vuotias Aseel Kadhem kertoi antaneensa äänensä pääministeri Nuri al-Malikille, koska tämä on parantanut Irakin turvallisuustilannetta. Vain sekunteja sen jälkeen ulkoa kuului kranaattitulen ääniä.

- Pommit eivät yllätä minua. Oli odotettavissa, että jotkut yrittävät häiritä vaaleja, Kadhem sanoi.

Irakin vaalikomission mukaan vain kaksi maan liki 50 000 äänestyspaikasta jouduttiin sulkemaan hetkeksi turvallisuusuhkien vuoksi.

Irakin al-Qaida oli uhannut tappaa kaikki, jotka uskaltautuvat äänestämään. Äänestyspaikoilla turvajoukot pitivät vahtia ja äänestäjät tutkittiin räjähteiden ja aseiden varalta.

- Tunnelma on kuumeinen. Sähkön ilmassa voi suorastaan tuntea, vaikka kodeissamme sitä ei olekaan, kuvaili 23-vuotias lääketieteen opiskelija Lubna Naji.

Ihmiset uskaltavat arvostella poliitikkoja

Irakilaisilla äänestäjillä riitti valinnanvaraa: 325:tä parlamenttipaikkaa havitteli yli 6200 ehdokasta, jotka edustivat kymmeniä eri ryhmittymiä. Toisin kuin vuoden 2005 listavaaleissa, ihmiset saivat antaa äänensä suoraan yksittäiselle ehdokkaalle.

- Demokratia Irakissa on kaaoksessa. Kaikki valehtelevat. Tulin äänestämään vain siksi, että tunnen ehdokkaani henkilökohtaisesti. Jos hän rikkoo lupauksensa, voin vetää hänet vastuuseen, sanoi Najafissa äänestänyt Abdul Rasheed al-Tamini.

Vaalien ilmapiiri oli vapaampi kuin koskaan ennen, sanoi Bagdadissa 20 vuotta bussia ajanut Qasim al-Juari.

- Koskaan aiemmin 20 vuoden aikana en ole kuullut ihmisten keskustelevan politiikasta niin avoimesti kuin nyt. Ihmiset kokevat, että he voivat arvostella poliitikkoja ja käyttää ministereistä jopa hyvin rumaa kieltä, al-Juari kertoi.

Luvassa pitkät ja vaikeat neuvottelut

Vaaleista odotetaan osittaisia tuloksia torstaina ja lopullisia tuloksia 18. maaliskuuta. Koska minkään ryhmittymän ei uskota pääsevän niskan päälle, luvassa ovat pitkät ja vaikeat hallitusneuvottelut.

Uudella hallituksella on ratkottavanaan läjä vanhoja ongelmia. Vaikka Irakin turvallisuustilanne on parantunut sodan synkimmistä vuosista, väkivaltaisuudet ovat yhä jokapäiväisiä.

Maan talous on raunioina ja korruptio on levinnyt kaikkialle. Useimmat kotitaloudet saavat sähköä vain muutaman tunnin päivässä ja puhtaasta vedestä on pulaa.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kiitti irakilaisia rohkeudesta äänestää.

- Kunnioitan syvästi niitä miljoonia irakilaisia jotka äänestivät -- se osoittaa, että irakilaiset haluavat vaikuttaa tulevaisuuteensa poliittisen prosessin kautta, Obama lausui.

Vaalien sujuminen oli helpotus Obamalle, joka valmistautuu vetämään amerikkalaisjoukot Irakista ensi vuoden loppuun mennessä. Poliittinen vakaus painaa vaakakupissa myös ulkomaisilla öljy-yhtiöillä, joiden investoinnit ovat Irakille elintärkeitä.

(MTV3 - STT - DPA - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.