Mainos

Irakissa jälleen veristä

Vaaleihin valmistautuvassa Irakissa päivä on ollut verinen. Yli 60 ihmistä kuoli tuhoisissa autopommi-iskuissa shiiojen pyhissä kaupungeissa Kerbalassa ja Najafissa.

Ainakin 62 ihmistä sai surmansa Irakissa shiiamuslimien pyhissä kaupungeissa tehdyissä tuhoisissa pommi-iskuissa. Najafin hyökkäyksessä kuoli 48 ihmistä, Kerbalassa puolestaan 14.

Shiiamuslimien johtajat kehottivat hyökkäysten jälkeen ihmisiä pysymään rauhallisina. Heidän mukaansa shiiojen pyhiä paikkoja vastaan suunnattujen iskujen tarkoituksena on sytyttää sisällissota maahan ja estää kuuden viikon päässä olevien parlamenttivaalien toteutuminen ajallaan.

Shiiajohtajat syyttivät iskuista sunnien ääriryhmiä ja maata aiemmin hallinneen Baath-puolueen jäseniä.

- Shiiat on sitoutuneet siihen, etteivät he vastaa väkivallalla joka vain johtaa väkivaltaan, sanoi uskonoppineiden johtoon kuuluva Mohammad Bahr al-Uloum. Hänen mukaansa pyrkimyksenä on, että vaalit järjestetään ajallaan 30. tammikuuta.

Vaalien odotetaan tuovan ensimmäistä kertaa Irakin nykyhistoriassa valtaan maassa enemmistönä olevat shiiamuslimit. Valta on aiemmin ollut sunneilla.

Iskut moskeijoiden lähistöllä

Najafissa itsemurhapommittaja räjäytti autonsa 300 metrin päässä Imaami Alin moskeijasta. Räjähdys tapahtui paikalla, jossa suuri joukko ihmisiä oli jonottamassa busseihin ja takseihin. Kuolleita on sairaalalähteiden mukaan 48 ja haavoittuneita lähes sata. Poliisi määräsi ulkonaliikkumiskiellon Najafin vanhaankaupunkiin.

Kerbalassa myös moskeijan lähellä tehty itsemurhaisku tehtiin pari tuntia aiemmin kuin Najafissa. Räjähdys tappoi 14 ja haavoitti noin 40:tä.

Sairaalalähteiden mukaan kaikki Kerbalan uhrit näyttivät olleen siviilejä, ja heidän joukossaan oli lapsia. Moskeijan lähistöllä räjäytettiin jo keskiviikkona pommi, joka tappoi 12 ihmistä.

Bagdadissa surmattu vaalivirkailijoita

Bagdadissa ammutiin aamulla kuoliaaksi kolme vaalivirkailijaa. Veriteko sattui Sadrin sunnikaupunginosassa, jonka kapinalliset ovat uhanneet sabotoida tammikuisia parlamenttivaaleja.

- Vaaleja ei estetä vaalivirkailijoita tappamalla, mutta terroristeilla on strategiansa, sanoi vaalikomission tiedottaja Farid Ajar.

Panttivankeja uhattu tappaa

Kolme aseellista ryhmää ovat ilmoittaneet al-Jazeera-televisiokanavalle toimitetulla videonauhalla surmaavansa kymmenen irakilaista panttivankiaan.

Miehet surmataan, jollei heidän työnantajansa, amerikkalainen turvallisuusyritys, lopeta toimintansa Irakissa, viestissä sanottaan. Kuvanauha esitti kymmentä miestä, joiden silmät oli peitetty ja kädet sidottu.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.