Mainos

Irakissa jälleen verinen päivä

Irakin pääkaupungissa Bagdadissa ja sen ympäristössä tehdyissä iskuissa räjäytettiin aamulla lähes samanaikaisesti kymmenen pommia.

Pommi-iskujen sarja ravisteli tänään Irakin pääkaupunkia Bagdadia ja sen lähiympäristöä. Yli kymmenen pommin räjähdyksessä sai surmansa ainakin 31 ihmistä ja yli sata haavoittui. Pääosa uhreista oli poliiseja ja kansalliskaartin sotilaita, joita vastaan iskuista yhdeksän oli ilmeisesti tähdätty. Poliisin mukaan asialla olivat itsemurhahyökkääjät. Pommeja räjähti myös Bagdadin eteläpuolella Madainin kaupungissa.

Irakin al-Qaidan johtajaksi Abu Musab al-Zarqawiksi esittäytynyt henkilö vannoi ääninauhalla iskujen jatkuvan maassa. Islamistisella internetsivulla julkaistun nauhan aitoudesta ei ole varmuutta.

Aamulla 13 ihmistä sai surmansa ja puolensataa haavoittui liki neljässä samanaikaisessa iskussa kahteen kaupunginosaan, al-Adhamijaan ja al-Sulaikhiin. Myöhemmin kaksi pommin räjähdyspaikkaa tutkinutta poliisia sai surmansa toisen pommin räjähdyksessä Uuden Bagdadin kaupunginosassa. Madainissa räjähti kolme pommia tarkastuspisteessä surmaten yhdeksän sotilasta ja haavoittaen 35:ttä. Zarqawin ryhmä ilmoittautui pommien asettajaksi.

Uusi hallitus yhä vajaa

Pommi-iskut tehtiin päivä sen jälkeen, kun Irakiin oli saatu valittua uusi hallitus, joka on kuitenkin edelleen vaillinainen. Kahden varapääministerin ja viiden ministerin nimittäminen lykkääntyi kolme kuukautta sitten pidettyjen parlamenttivaalien jälkeisen poliittisten ja uskonnollisten ryhmien eripuran takia.

Pääministeri Ibrahim Jaafari on luvannut täydentävänsä hallitusta lähipäivinä, mutta lupauksen toteutumisesta ei ole varmuutta. Sunnit katsovat jääneensä vaille oikeudenmukaista edustusta hallituksessa.

Lontoon yliopistossa työskentelevä Irak-asiantuntija Toby Dodge arvioi Irakin ajautuvan pitkälliseen veriseen epävakauden kauteen, jollei hallitus onnistu luomaan neuvotteluyhteyttä väkivallantekojen takana oleviin radikaaleihin. Hallituksen tehtävänä on myös rakentaa valtiokoneisto uudestaan.

- Koko maa saattaa hajota kappaleiksi ja ajautua sisällissotaan, varoitti puolestaan tutkimusjohtaja Rosemary Hollis brittiläisestä Royal Institute of International Affairs -tutkimuslaitoksesta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.