Mainos

Irakissa aloitettu hautajaisvalmistelut

Irakiin on julistettu kolmen päivän suruaika eilen kuoliaaksi tallautuneiden muistoksi. Viranomaisten mukaan lähes tuhat ihmistä tallautui tai hukkui Bagdadissa syntyneessä paniikissa.

Surevat shiiamuslimit etsivät edelleen omaisiaan Bagdadin sairaaloista ja ruumishuoneilta. Suurin osa noin tuhannesta kuoliaaksi tallautuneesta tai hukkuneesta kuljetetaan haudattavaksi Najafiin, shiiojen pyhään kaupunkiin.

- Olen yrittänyt löytää poikaani loukkaantuneiden joukosta. Näin hänet lopulta ruumishuoneella, suri eräs lapsensa menettäneistä.

Bagdadista Najafiin johtava tie ruuhkautui hetkessä paketti- ja linja-autoista, jotka oli lastattu täyteen ruumisarkkuja. Turvallisuutta valvoivat kymmenet poliisit ja sotilaat.

Irakin viranomaiset ilmoittavat, että surmansa saaneita on ainakin 965. Kuolleista suuri osa on lapsia ja vanhuksia. Lisäksi loukkaantuneita on satoja. Kuolonuhrien määrä saattaa vielä nousta, kun Tigrisvirtaa naarataan. Maahan on julistettu kolmen päivä suruaika.

Irakin sisäministeri Bayan Baker Solagh sanoo sunnikapinallisten panneen alulle paniikin Tigrisin yli kulkevalla sillalla eilen. Hänen mukaansa teon takana ovat kukistetun Saddam Husseinin kannattajat ja irakilaisen al-Qaida-verkoston jäsenet.

Pakokauhu syntyi kun väkijoukossa levisi huhu, että paikalla on itsemurhaiskun tekijä. Viranomaisten mukaan huhun liikkeelle laskija oli terroristi.

- Tuleva aika todistaa strategista kehitystä terrorin ja terroristien torjunnassa. Iskemme voimallisesti noita murhaajia, radikaaleja taistelijoita ja saddamisteja vastaan, vakuutti pääministeri Ibrahim Jaafari lausunnossaan.

Jaafari lupasi, että kunkin kuolonuhrin perheelle myönnetään kolme miljoonaa dinaaria eli noin 1600 euroa.

Satojen surmansa saaneiden sandaaleja on kerätty eilen ja tänään yhteen kasaan Tigrisin varrelle. Islamilaisen kulttuurin ja uskonnon asiantuntijan professorin Jaakko Hämeen-Anttilan mukaan kenkien jättämisessä ei ole kyse mistään uskontoon liittyvästä asiasta, vaan todennäköisesti paniikkireaktiosta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.