Irakin YK-suurlähettiläs kertoi tuhansista uhreista

Yhdysvaltain ja Britannian ilmaiskuissa sai surmansa tai haavoittui tuhansia ihmisiä, sanoi Irakin YK-suurlähettiläs Nizar Hamdoon tänään. Hamdoon lausui CNN-tv-yhtiön haastattelussa, että hänelle oli kerrottu tämä uhriluku. Tarkempia tietoja hänellä ei ollut.

Irak ei ole ilmoittanut virallisesti, kuinka paljon uhreja neljä päivää jatkuneet ilmaiskut vaativat. Irakin aiemmin antamien eri ilmoitusten perusteella ainakin 73 siviiliä sai surmansa pommituksissa. Irakin varapresidentti Taha Yassin Ramadan sanoi eilen, että siviilikuolonuhreja oli kymmenkertaisesti sotilasuhreihin verrattuna.

Suurlähettiläs Hamdoon kertoi myös, että Irak aikoo pyytää YK:n turvallisuusneuvostoa lakkauttamaan heti talouspakotteet Irakia vastaan. Yhdysvaltain ja Britannian ilmaiskut eivät ole johtaneet myrkkykaasujen leviämiseen ilmaan Irakissa, suurlähettiläs huomautti. Tämä osoittaa hänen mukaansa, että Irak ei ole valmistanut kemiallisia tai biologisia aseita. Hamdoon toisti myös, että Irak ei enää suostu yhteistyöhön YK:n asetarkastajien australialaisen johtajan Richard Butlerin kanssa. Hamdoonin mukaan Butler "on vehkeillyt" amerikkalaisten kanssa ja hankkinut näille tekosyyn Irakin pommittamiseen.

Irakissa juhlittiin voittoa

Uutinen Yhdysvaltain ja Britannian ilmaiskujen päättymisestä levisi aamulla Irakin pääkaupungissa Bagdadissa ja sadat ihmiset kokoontuivat kaupungin keskustaan juhlimaan "kunniakasta voittoa". Irakin radio esitti voitonlauluja ja luki runoja presidentti Saddam Husseinin kunniaksi. Irakin presidentti Saddam Hussein sanoi televisiopuheessa irakilaisten saavuttaneen voiton vihollisistaan. Irakilaiset olivat Saddamin mukaan täyttäneet johtajiensa odotukset.
-Ja niin Jumala palkitsi teidät ja ilahdutti sydämiänne voiton kruunulla.
Presidentti sanoi irakilaisten rohkeuden neljä päivää kestäneissä Yhdysvaltojen ja Britannian ilmaiskuissa "herättäneen unesta monia heikkoja arabimaissa".

Elämä Bagdadissa näytti palautuvan normaaliin uomiinsa. Kaduilla oli liikenneruuhkia ihmisten toimittaessa tavanomaisia askareitaan. Kaupat ja myyntikojut olivat auki tavalliseen tapaan. Joissakin katujen risteyksissä ja hallituksen rakennusten edessä seisoi aseistautuneita vartijoita aivan kuten neljä päivää kestäneiden iskujen aikanakin.

Keskustassa pidetyssä mielenosoituksessa huudettiin "eläköön Saddam" ja "kuolema Clintonille". Tavallisen kadunmiehen kommenteista heijastui vahvasti käsitys, että Yhdysvallat ja Britannia ovat hävinneet kiistan ja presidentti Saddam Hussein on todellinen voittaja ja sankari.

Vaikka Yhdysvallat ja Britannia ilmoittivat vaurioittaneensa iskuillaan pahasti Irakin sotakoneistoa, monet irakilaiset näyttivät uskovan, etteivät vihollismaat hyötyneet mitään hyökkäyksillään. Bagdadilaisen postitoimiston johtaja kuvasi ilmaiskuja törkeäksi aggressioksi, jonka takana on kansainvälinen siionismi.
-Mutta me jatkamme vastarintaa ja tuemme presidenttiämme. Me olemme voittajia, aivan kuten presidenttimme sanoo, hän julisti.

Monet muut kiinnittivät kommenteissaan huomiota siihen, että muualla arabimaailmassa ihmiset olivat sankoin joukoin osoittaneet tukeaan Irakille. Irakin varapresidentti Taha Yassin Jasim Ramadan sanoi jopa olevansa kiitollinen briteille ja amerikkalaisille, koska heidän iskunsa synnyttivät niin paljon Yhdysvaltain vastaisia mielenosoituksia arabimaiden pääkaupungeissa. Ramadanin kuten muidenkin Irakin viranomaisten mukaan suurin kärsijä hyökkäyksissä oli YK:n asetarkastusryhmä, jolla irakilaisten mukaan ei ole enää paluuta maahan.

Presidentti Saddam nähdään Irakissa voittajana, koska hän ei tehnyt mitään myönnytyksiä iskujen takia. Päinvastoin ne näyttävät lujittaneen hänen kantaansa asetarkastuksia vastaan. Tarkkailijoiden mukaan Saddam on kirjannut itselleen yhden voiton myös sillä, että hän on jälleen kerran onnistunut hajoittamaan kansainvälisen yhteisön. Ilmaiskuja vastustaneet Venäjä ja Kiina ovat kääntyneet lujasti Yhdysvaltoja vastaan.
(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat