Irakin vastaisen iskun todennäköisyys kasvaa

Länsimaat ovat puhuneet yhä suoremmin sanoin Irakiin tehtävän sotilaallisen iskun mahdollisuudesta. Yhdysvaltain sotilaalliset vahvistukset ovat matkanneet Persianlahdelle samalla kun YK on saanut päätökseen asetarkastajiensa evakuoinnin Bagdadista.

Britannian pääministerin Tony Blairin mukaan Irakin johtajan Saddam Husseinin toiminta ei ole jättänyt ulkomaailmalle paljon valinnanvaraa.
-Hän on vääristellyt todisteita, kertonut valheita ja yrittänyt estää asetarkastajia tekemästä työtään -- emme voi sallia tällaisen tilanteen jatkuvan, Blair sanoi BBC:n haastattelussa. Financial Times -lehden mukaan länsimaiset tiedusteluviranomaiset ovat saaneet hiljattain irakilaiselta loikkarilta todisteita, joiden mukaan Irakin varapääministeri Tareq Aziz johtaa salaista komiteaa, joka keskittyy Irakin joukkotuhoaseiden kätkemiseen YK:n tarkastajilta. Aziz on Irakin pääneuvottelija YK:n kanssa.

-Jos hän (Saddam Hussein) jatkaa muun maailman mielipiteen uhmaamista, edessä on surullinen mutta väistämätön voimankäyttö, arvioi Persianlahdelta juuri palannut Britannian puolustusministeri George Robertson. Diplomaattilähteistä on arveltu mahdollisen iskun tulevan jo ensi viikolla. Blair ei suostunut ennustamaan ajankohtaa, mutta sanoi uskovansa, että iskut voidaan suunnata tehokkaasti Irakin sotilaskohteita ja joukkotuhoaseita vastaan. Samalla Blair torjui Irakin väitteet, joiden mukaan tavallinen kansa kärsii YK:n pakotteiden johdosta.

-Saddam voisi tuoda maahan aivan tarpeeksi ruokaa ja lääkkeitä kansalaisten ruokkimiseksi ja kunnollisen terveydenhoidon turvaamiseksi. Se että näin ei tapahdu on hänen tahtonsa, Blair sanoi. Britannia on ollut Yhdysvaltain tärkein tukija Irakin kriisissä. 12 brittiläistä Tornado-hävittäjää on Kuwaitissa valmiina osallistumaan mahdolliseen ilmaiskuun. Britannia kehottaa kaikkia kansalaisiaan, myös toimittajia, poistumaan pikaisesti Irakista. Myös Saksa kehottaa kansalaisiaan lähtemään Irakista, ellei oleskelu ole aivan välttämätöntä.

Irak haluaa Annanin taas välittämään

Yk:n turvallisuusneuvosto asettui myöhään keskiviikkona kannattamaan pääsihteeri Kofi Annanin vaatimusta, jonka mukaan Irakin on jatkettava heti yhteistyötä YK:n asetarkastusryhmän kanssa. Turvallisuusneuvoston oli kutsunut koolle Irakia perinteisesti tukenut Venäjä, joka halusi lisäselvyyttä YK-väen evakuoimiselle Bagdadista. Diplomaattilähteiden mukaan Venäjä yhdessä Kiinan ja Ranskan kanssa katsoivat vetäytymispäätöksen syntyneen Yhdysvaltojen painostuksesta ja olevan valmistelua ilmaiskuille. Kiina tosin varoitti torstaina Irakia kriisin mahdollisesta ryöstäytymisestä hallitsemattomaksi ja kehotti maan johtoa jatkamaan yhteistyötä YK:n asetarkastajien kanssa.

Irakin YK-lähettiläs Nizar Hamdoon puolestaan toivoi torstaina pääsihteeri Annanin ryhtyvän välittämään kiistassa. Annan neuvotteli kriisin kärjistynyttä edellisen kerran helmikuussa viime hetken sopimuksen asetarkastusten jatkamisesta Irakissa. Annan keskeytti torstaina Afrikan-vierailunsa ja palasi YK:n päämajaan. Yhdysvallat näyttäisi tällä kertaa olevan kuitenkin haluttomampi tukemaan neuvotteluja. Ulkoministeriön tiedottajan James Rubinin mukaan koko tilanne ja Irakin johdolta vaaditut toimet ovat niin yksiselitteisiä, ettei diplomaattiselle neuvonpidolle ole juuri tarvetta.

Myös arabimaat kehottivat Irakia perääntymään

Irakin lehdistö vetosi torstaina muihin arabimaihin Yhdysvaltain uhan torjumiseksi. Kuuden Persianlahden maan, Egyptin ja Syyrian ulkoministerit kuitenkin kehottivat Irakia perääntymään ja jatkamaan yhteistyötä YK:n kanssa. -Irakin hallitus on syypää tilanteen kärjistymiseen, jos se kieltäytyy perumaan päätöstään (yhteistyön lopettamisesta), ulkoministerit sanoivat lausunnossaan.
(STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat