Mainos

Irakin varapresidentti: USA:n joukot pois Najafista

Irakin varapresidentin mielestä levottoman Najafin kaupungin rauhoittaminen olisi jätettävä irakilaisten sotilaiden vastuulle, amerikkalaisjoukkojen varapresidentti toivoo poistuvan kaupungista.

Irakin väliaikainen varapresidentti Ibrahim Jaafari kehottaa amerikkalaisia ja muita liittouman joukkoja poistumaan Najafin kaupunkista. Shiiamuslimien pyhässä kaupungissa on käyty kiivaita taisteluita viimeksi kuluneina päivinä.

Monikansallisten joukkojen pitäisi vetäytyä Najafista ja kaupungin rauhoittaminen tulisi jättää irakilaisten sotilaiden vastuulle, Jaafari sanoi al-Jazeera-television haastattelussa.

Yhdysvaltain armeija kertoo valmistelevansa voimakasta rynnäkköä shiiataistelijoiden asemiin yhdessä Irakin turvallisuusjoukkojen kanssa.

Yhdysvaltain joukot kehottivat eilen najafilaisia lähtemään evakkoon kaupungistaan ja shiiakapinallisia antautumaan. Lähes viikon jatkuneissa yhteenotoissa arvioidaan kuolleen jo satoja ihmisiä.

Al-Sadr kehotti kannattajiaan jatkamaan vastarintaa

Radikaali shiiajohtaja Moqtada al-Sadr kehottaa kannattajiaan jatkamaan vastarintansa, vaikka hän itse kuolisi tai joutuisi vankilaan.

Najafin sairaaloista kerrottiin viiden irakilaisen saaneen surmansa ja 15 haavoittuneen kuluneen vuorokauden aikana. Maan terveysministeriön mukaan eri puolilla maata sattuneissa yhteenotoissa oli vuorokauden aikana kuollut kaikkiaan 30 ihmistä ja liki 220 oli haavoittunut.

Kovia yhteenottoja käytiin myös Amarassa 365 kilometriä Bagdadista etelään, missä 15 ihmistä oli kuollut ja liki 80 saanut vammoja. Brittikoneet pommittivat myöhään eilisiltana kolmea kaupunginosaa, jossa liittouman tukikohtia tulittaneiden kapinallisten uskotaan pitävän tukikohtaansa.

Silminnäkijät kertoivat puolestaan, että imaami Alin moskeijan portti oli vaurioitunut taisteluissa. Moskeija on muslimeille pyhä paikka, ja al-Sadrin miesten hallinnassa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.