Mainos

Irakin väkivaltaisuuksia voi kutsua sisällissodaksi

Tähän asti amerikkalaisviranomaiset ovat olleet haluttomia käyttämään sisällissota-termiä Irakin tilannetta kuvaamaan. Tänään julkaistu raportti kuvaa Irakin tilannetta vaaralliseksi.

Irakin väkivaltaisuuksia voi kuvata sisällissodaksi, todetaan Yhdysvaltain tiedusteluelinten Irak-turvallisuusraportissa. Amerikkalaisviranomaiset ovat tähän asti olleet haluttomia käyttämään kyseistä termiä Irakin kohdalla.

Selonteossa todetaan myös, että presidentti George W. Bushin uuden Irak-strategian on tuotettava tuloksia puolentoista vuoden kuluessa, tai tilanne pahenee.

- Tiedusteluelinten mielestä termi sisällissota ei kuvaa tarpeeksi hyvin Irakin konfliktin mutkikkuutta. Tästä huolimatta se kuvaa riittävästi konfliktin tärkeimpiä elementtejä, näiden joukossa uskonryhmien välisten yhteenottojen kiihtymistä, väkivallan muotojen vaihtelua ja väestön pakkosiirtoja, selonteossa sanotaan.

Sunni- ja shiiamuslimien välinen koston kierre on raportin mukaan terroriverkosto al-Qaidaa pahempi uhka Yhdysvaltain tavoitteiden saavuttamiselle Irakissa.

Raportti kuvaa tilannetta maassa vaaralliseksi.

Valkoisen talon mukaan raportti on "tiukka" mutta "rehellinen", eikä se ole ristiriidassa Yhdysvaltain uuden Irak-strategian kanssa.

- Juuri näiden tiedustelutietojen ja niiden antaman kuvan vuoksi presidentti teki päätöksen ja kehitti uuden strategian ja uuden lähestymistavan Irakiin, Valkoisen talon edustaja sanoo.

Bushin suunnitelmaan kuuluu mm. 21500 sotilaan lähettäminen Irakiin täydentämään jo siellä olevia amerikkalaisjoukkoja. Suunnitelma ei ole saanut laajaa tukea kongressissa eikä suuren yleisön joukossa.

Irakissa viranomaiset kumosivat shiiamuslimien pyhään kaupunkiin Najafiin julistetun täydellisen ulkonaliikkumiskiellon. Kielto tuli voimaan eilen sen jälkeen, kun viranomaiset olivat saaneet tietoonsa, että aseistautuneet ryhmät suunnittelivat hyökkäystä Najafiin.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.