Irakin uhasta kahta mieltä USA:ssa

Irakilla on Yhdysvaltain mukaan pitkänmatkan Scud-ohjuksia ja pieni määrä kemiallisia ja biologisia aseita. Irak pystyisi kuitenkin nopeasti valmistamaan lisää, sanoi Valkoinen talo tiistaina paikallista aikaa.

Valkoinen talo julkaisi Irakin aseita koskevan 17-sivuisen selvityksen pian sen jälkeen kun presidentti Bill Clinton oli jälleen varoittanut Irakia asetarkastusten estämisestä.

Selvityksen kerrottiin perustuvan Yhdysvaltain tiedustelupalvelun hankkimiin tietoihin, mutta Yhdysvaltain hallituksen edustaja kieltäytyi paljastamasta selvityksen laatijaa.

Selvitys, jonka liitteenä oli valokuvia pommeista ja ohjuksista, oli uusin sarjassa asiakirjoja ja lausuntoja, joilla Valkoinen talo pyrkii perustelemaan mahdollista ilmaiskua Irakiin ja valmistelemaan amerikkalaisia sotaan.

Riittävästi tuotantotarvikkeita ja tietoja on piilotettu ja riittävästi asiantuntemusta säilytetty ja kehitetty, jotta Irak pystyisi aloittamaan uudelleen joukkotuhoaseiden tuotannon, sanovat selvityksessä lainatut nimeämättömät asiantuntijat.

Irakilla on ennen vuoden 1991 Persianlahden sotaa aktiivinen ohjusohjelma, johon kuului 819 neuvostovalmisteista Scud-ohjusta sekä ohjuksen taistelukärjen kehittäminen ja kantomatkan pidentäminen.

Irakin antamien ilmoitusten ristiriitaisuudet viittaavat siihen, että Bagdadilla voi edelleen olla pieni määrä Scud-tyyppiä ohjuksia ja tuntematon määrä taistelukärkiä ja laukaisualustoja, sanotaan Valkoisen talon selvityksessä.

Rauhanjärjestö kiisti uhan

Amerikkalainen rauhanjärjestö Fourth Freedom Forum antoi tiistaina julkaisemassaan selvityksessä aivan toisenlaisen kuvan Irakin aiheuttamasta uhasta. Järjestö viittasi YK:n asetarkastusryhmän, UNSCOMin, johtajan Richard Butlerin lausuntoon, jonka mukaan vain kaksi Irakin 819 Scud-ohjuksessa on tietämättömissä.

-Ilman toimivaa ohjusjärjestelmää mitkä tahansa kemialliset tai biologiset aseet jäävät lähes teoreettiseksi uhaksi Irakin rajojen ulkopuolella, järjestö sanoi.
Fourth Amendment Forum viittasi myös UNSCOMin vuonna 1997 julkaisemaan selontekoon, jonka mukaan mikään ei viittaa siihen, että Irakissa on enää sotilaallisen käyttöön sopivaa ydinmateriaalia.
(STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat